Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pansionātā pēc atteikšanās no vakcinēšanas uzliesmojis Covid-19, nonāvējot teju trešdaļu iemītnieku

Adventistu senioru nama Zilaiskalns vadība atteikusies savus klientus vakcinēt pret Covid-19, bet marta beigās ar šo slimību sasirguši gandrīz visi pansionātā mītošie sirmgalvji un desmit no viņiem miruši, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Senioru nams Zilaiskalns esot uzcelts par Septītās dienas adventistu baznīcas draudzes ziedojumiem. Tā atklāšanā 2016.gadā piedalījusies baznīcas augstākā vadība un ziedotāji no ārzemēm.

Dzīves apstākļi pansionātā esot bijuši labi, darbinieki - atsaucīgi, iemītnieki - apmierināti. Klienti neesot šķiroti pēc piederības baznīcai, uzņemti visi. Šī gada sākumā aprūpes iestādē dzīvojuši 33 seniori un strādājuši 25 darbinieki.

Kā vēstīja raidījums, marta beigās senioru tuvinieki uzzināja, ka Zilajākalnā uzplaiksnījis Covid-19, bet pēc tam iegūt ziņas par iemītniekiem kļuva arvien grūtāk - iepriekš atsaucīgie darbinieki telefonu vairs necēla.

Zilaiskalns par Covid-19 uzliesmojumu Labklājības ministrijai (LM) ziņojis 23.martā. Centrs informējis par kopumā 14 inficētajiem un diviem mirušajiem, taču raidījums noskaidrojis, ka vīrusa upuru skaits patiesībā bijis daudz lielāks.

Ar pansionāta direktori Nekā personīga neesot izdevies sazināties. Viņa pati esot saslimusi ar Covid-19 un slimojot joprojām.

Pansionāta telpās reģistrētās Zilākalna Septītās dienas adventistu draudzes mācītājs Viktors Geide Nekā personīga pastāstīja, ka pandēmijas laikā pansionātā ilgi nav konstatēts neviens Covid-19 gadījums, tomēr beigās vīruss tajā iekļuvis un pēc tam nomiruši desmit klienti.

Pansionāta īpašnieka - biedrības Reach - vadītājs Vitālijs Prihodko ar Nekā personīga sākotnēji apgalvojis, ka pansionātā vakcinācija ir bijusi, bet vēlāk precizējis, ka nevienam neliedza vakcinēties, ja to gribēja.

Zilākalna doktorātā raidījums noskaidrojis, ka "pansionātā vakcīnas nemīl". Arī pret gripu vakcinēšana tur netiekot organizēta. Iemītnieku ģimenes ārste infektoloģe Anna Mironovska, kura ikdienā strādā Vidzemes slimnīcas Covid-19 nodaļā, raidījumam apgalvoja, ka zvanījusi senioru nama direktorei un aicinājusi sagatavot vakcinējamo sarakstu, taču saņēmusi atraidījumu.

Uzliesmojums Zilākalna senioru namā sācies, kad no slimnīcas atvesta kāda pansionāta iemītniece. Viņa esot nevis izolēta, bet ievietoja kopējā telpā, taču beigās izrādījies, ka sieviete ir inficēta ar Covid-19. Ģimenes ārste uzskata, ka pansionātā plosījies kāds no jaunajiem, lipīgākajiem koronavīrusa paveidiem. Visi saslimuši teju vienlaicīgi.

"Saslimuši bija praktiski visi klienti, izņemot tos klientus, kas bija iepriekš jau slimojuši. Pārsvarā visiem bija vieglas slimības formas. Tos, kam bija smagākas slimības formas, es nosūtīju uz stacionāru, vairākus klientus arī nosūtīju ar Neatliekamo medicīnisko palīdzību. Šobrīd var teikt, ka visi klienti ir pārslimojuši, izveseļojušies, un situācija ir pilnīgi normāla," raidījumam pastāstīja ģimenes ārste.

Viņa precizēja, ka tieši ar Covid-19 nomiruši deviņi pansionāta klienti, bet desmitajai uzliesmojuma laikā mūžībā aizgājušajai sievietei neesot bijuši nekādi slimības simptomi.

Saistībā ar senioru namā notikušo LM ir sākusi padziļinātu pārbaudi un informācija nosūtīta arī Veselības inspekcijai un Slimību profilakses un kontroles centram, raidījumam pastāstīja ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas