Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināta (09:24) - Jauns aukstuma rekords; Madonā sestdienas rītā -33 grādi

Sestdien plkst.5 zemākā gaisa temperatūra Latvijā, līdzīgi kā diennakti iepriekš, reģistrēta Madonā, kur termometrs tobrīd rādīja -33 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) un uzņēmuma _Latvijas Valsts ceļi _informācija.

Jauns aukstuma rekords

Līdz ar to ir sasniegts jauns šīs ziemas aukstuma rekords; piektdienas minimālā gaisa temperatūra Madonas novērojumu stacijā bija -31,7 grādi.

LVĢMC apkopotie dati liecina, ka sestdienas rītā vairākās novērojumu stacijās pārspēts 4.februāra minimālās gaisa temperatūras rekords.

Dobelē par trim grādiem pārspēts 1966.gada aukstuma rekords, un jaunais 4.februāra rekords ir -26,5 grādi. Mērsragā 1966.gadā reģistrētie -22,7 grādi pārspēti tikai par viena grāda desmitdaļu, savukārt Liepājā jaunais rekords ir -20,6 grādi, iepriekšējais bija -18,2 grādi 1966.gadā.

Saldū par trim grāda desmitdaļām pārspēta 2001.gada 4.februārī reģistrētā gaisa temperatūra - jaunais aukstuma rekords ir -24,8 grādi. Minimālā gaisa temperatūra sestdienas rītā līdz plkst.8 LVĢMC novērojumu tīklā bija no -19,5 grādiem Kolkā līdz -33 grādiem Madonā.

Latvijas lielākajā daļā gaisa temperatūra sestdienas rītā pazeminājās līdz -25..-30 grādiem, vietām Latgalē un Vidzemē sals pārsniedza 30 grādu, savukārt Kurzemes piekrastē gaiss atdzisa līdz -20..-23 grādiem.

Saskaņā ar Igaunijas ceļu meteostaciju datiem arī Latvijas un Igaunijas pierobežā Apes apkaimē gaisa temperatūra pazeminājās līdz -33 grādiem, bet dažviet Igaunijas austrumos - līdz pat -36 grādiem. 32 grādu sals reģistrēts Kārsavā.

Sestdienas rītā Latvijā pūš lēns austrumu, dienvidaustrumu vējš, Kurzemē tas ir mērens un piekrastē brāzmās pūš līdz septiņiem metriem sekundē, tādējādi pastiprinot aukstuma sajūtu.

Debesis ir pārsvarā skaidras, nokrišņu nav. Atmosfēras spiediens saglabājas augsts - jūras līmenī no 781 dzīvsudraba staba milimetra Liepājā līdz 787 milimetriem Alūksnē - bet tas ir mazāk kā janvāra beigās, kad tika reģistrēts 791 milimetrs.

Sniega segas biezums ir no pieciem centimetriem (cm) jūras piekrastē Kurzemē un 8 cm Daugavpilī līdz 25-26 cm Siguldā un Alūksnē. Pēdējās dienās vairāk snidzis Rīgas jūras līča rietumu piekrastē, piemēram, Mērsragā sniega segas augstums palielinājies no 7 līdz 11 cm.

Rīgā skaidrs laiks, pūš austrumu, dienvidaustrumu vējš 2-5 metri sekundē. Gaisa temperatūra galvaspilsētas centrā no rīta pazeminājās līdz -24 grādiem, vietām piepilsētā - līdz -27 grādiem. Rīgas centru klāj vidēji 10 cm bieza sniega sega.

Maksimālā gaisa temperatūra piektdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no -12,6 grādiem Kolkā, kur bija sniegputenis un vējš ar brāzmām 14-16 metru sekundē, līdz -21,4..-21,8 grādiem Alūksnē, Madonā, Rēzeknē un Zosēnos.

Zemākā gaisa temperatūra Eiropā reģistrēta Zviedrijas ziemeļu daļā, kur sals pastiprinājās līdz pat 43 grādiem, 40 grādu sals fiksēts arī Somijā pie Krievijas robežas.

Visvairāk aukstuma rekordu sestdienas rītā pārspēts Eiropas centrālajā un rietumu daļā, kur atsevišķās vietās reģistrēta visu laiku zemākā gaisa temperatūra. Pat vietām Francijā gaiss atdzisa līdz -20 grādiem, savukārt Anglijā temperatūra pazeminājās līdz -11 grādiem. Kalnu apgabalos Centrāleiropā sals pārsniedza 25 grādus, dažviet Alpos gaisa temperatūra noslīdēja zem -30 grādiem.

Naktī uz svētdienu - stiprs sals

Arī naktī uz svētdienu daudzviet gaidāms stiprs sals līdz -25...-30 grādiem, liecina LVĢMC informācija. Atsevišķos rajonos sals būs līdz pat -33 grādiem. Rīgā gaisa temperatūra pazemināsies līdz -26...-28 grādiem.

(ziņa papildināta ar datiem par aukstuma rekordiem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas