Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

papildināta (12:13) - Aizdomas par bērnu seksuālu izmantošanu pašvaldības aprūpes iestādē

Pārbaudot no audžuģimenes saņemtu informāciju, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ir konstatējusi iespējamus vairākkārtīgus nepilngadīgo seksuālas izmantošanas gadījumus kādā no pašvaldību bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādēm.

Dienai pastāstīja Labklājības ministrijas pārstāve Marika Kupče, aizdomas par pretlikumīgajām darbībām krīt uz diviem iestādes audzēkņiem, kuri regulāri seksuāli izmantojuši vairākus gados jaunākus audzēkņus. Kurā iestādē tas noticis, informācija netiek atklāta.

"Šajā situācijā mēs neizpaužam pašvaldību. Mums nav ne mazākā interese noklusēt šo informāciju, tomēr izmeklēšanas process ir tikko sācies, un vietas atklāšana var izdarīt vairāk ļauna, nekā laba," skaidroja VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības deparatamenta direktore Inga Millere.

I.Millere apstiprināja, ka informāciju no audžuģimenes inspekcija saņēma piektdien. Reģiona inspektori nekavējoties esot devušies uz iestādi. "Bērniem uzreiz tika sarunātas vietas citos krīzes centros. Visi bērni tajā pašā dienā tika nogādāti drošībā. Aizdomas krīt uz diviem varmākām – viens atrodas šajā iestādē, bet otrs citā institūcijā," sacīja VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības deparatamenta direktore.

I.Millere sacīja, ka inspekcijas pārstāvji šo piektdien atkal dosies uz iestādi, tiksies ar bērniem un darbiniekiem, kā arī piesaistīs atbildīgos pašvaldības pārstāvjus.

Informācija par minēto gadījumu nodota Valsts policijai. VBTAI cer uz operatīvu un efektīvu policijas darbību bērnu tiesību aizsardzības nodrošināšanai un vainīgo saukšanā pie atbildības.

Iestādē turpinās pārbaude par notikušo. Tās personāls apgalvo, ka nav informēts par šādiem notikumiem, kas, iespējams, iestādē risinājušies ilgākā laika posmā.

I.Millere sacīja, ka par šo gadījumu pagaidām var runāt kā tikai par aizdomām, kamēr Valsts policija izmeklēs notikušā apstākļus. "Šobrīd runājām tikai par viena bērna izteikumiem, nevis noziegumu. Nezinām, cik no sniegtās informācijas apstiprināsies. Jāgaida, kā policijai veiksies ar pierādījumu savākšanu un apkopošanu. Šī situācija ir ne tikai traumatiska cietušajiem, bet arī citiem bērniem, kuri bija šajā iestādē," teica inspekcijas darbiniece.

"Seksuāla vardarbība pret nepilgadīgajiem, protams, notiek – gan ģimenē, gan ārpus ģimenes. Viena no riska grupām ir speciālo internātu bērni. Psihologi apstiprina, ka bērns, kurš cietis no seksuālas vardarbības, pieaugot var kļūt par seksuālu varmāku," sacīja I.Millere.

Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse portālam Diena.lv apstiprināja, ka policijā tika saņemta informācija par iespējamu nepilngadīgo seksuālu izmantošanu, uz kuru nekavējoties reaģēts. Šobrīd, lai objektīvi noskaidrotu visus apstākļus, ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 16.nodaļas - par noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Izmeklēšanas interesēs pašlaik plašāka informācija no policijas netikšot sniegta.

(papildināta ar pēdējām divām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas