Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināta (17:18) - Valdība atbalsta Silenieka atbrīvošanu no darba Rīgas brīvostas valdē

Rīgas brīvostas līdzšinējais valdes loceklis Viesturs Silenieks (Zaļo un zemnieku savienība) kā galveno iemeslu tam, ka valdība otrdien pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājuma atstādināja viņu no amata, min zaudēto uzticību viņam.

Sarunā ar Diena.lv V.Silenieks gan paskaidroja, ka pats vēl nav iepazinies ar argumentiem, kas izskanējuši valdības sēdē, tomēr norādīja, ka viņa atstādināšana no amata bija vienīgi laika jautājums. "Sarunas par manu atlaišanu izskan jau trīs mēnešu garumā, un [Edmunds] Sprūdžs nekādi nespēja to novadīt līdz galam. Bet tad man rodas jautājums – ja jau tik ilgi netika pieņemts lēmums par manu atcelšanu no amata, tad ko valdība vispār var?" Viņš tāpat arī noraida varbūtību, ka tas bija kompetences jautājums, jo šai amatā viņš atrodas jau no 2007.gada.

Jautāts, vai šāds lēmums ir saistāms ar rudenī veikto Dienas eksperimentu par partiju finansējumu, V.Silenieks atbildē bija noraidošs: "KNAB jau iepriekš atbildēja, ka tajā lietā viss ir kārtībā, tāpēc tas teorētiski nevar būt iemesls." V.Silenieks arī minēja, ka viens no uzstādījumiem ir veikt plašas izmaiņas ostā, taču neviens to nevar un nespēj realizēt. Lūgts komentēt svētdien De facto raidījumā parādījušos informāciju par brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova uzņēmuma iegūtās nomas tiesības uz zemi Spilves pļavās, V.Silenieks skaidroja, ka viņš aicina KNAB veikt izmeklēšanu par L.Loginova uzņēmumu, kā arī viņš grasījās sasaukt sēdi 16.februārī. Tagad V.Silenieks vairs netic, ka šis jautājums tiks izskatīts tālāk.

Tāpat V.Silenieks ir ļoti skeptisks par Zatlera Reformu partijas dibinātājas Ingas Antānes iecelšanu amatā brīvostā. "Informācija medijos par viņu ir ļoti pretrunīga un neko labu tā man neizsaka. Zatleriešiem acīmredzot ir nepieciešami savi cilvēki valdē, lai īstenotu savtīgus mērķus un uzlabotu uzņēmējdarbību," norādīja V.Silenieks.

Rīgas domes mērs un viens no Rīgas brīvostas valdes locekļiem - Nils Ušakovs portālām Diena.lv nevēlējās komentēt V.Silenieka atstādināšanu no valdes. "Ušakova kungs neizteiks vērtējumus par kolēģiem. Pašvaldības kompetencē ir četru Rīgas brīvostas valdes locekļu iecelšana un atcelšana. Savukārt valdības kompetencē ir lemt par četriem saviem pārstāvjiem," Rīgas mēra viedokli pauda viņa preses pārstāve Anna Kononova.

Savukārt cits valdes loceklis, Rīgas domes deputāts Mihails Kameņeckis portālam Diena.lv atbildēja, ka "tas ir politiski motivēts lēmums, bet es nezinu, ar kādu nodomu".

Sabiedriskā politikas centra Providus pētnieks Valts Kalniņš portālam Diena.lv norādīja, ka šī situācija norāda - nepieciešami prasības un rādītāji, pēc kuriem varētu izvērtēt valdes locekļu iecelšanu vai atcelšanu. "Īstenībā gan ostu, gan valsts kapitālsabiedrībās būtu labi, ja būtu prasības un rādītāji, lai varētu izvērtēt iecelšanu vai atcelšanu," skaidroja. V.Kalniņš. Viņš arī atzina, ka patlaban nav skaidrs, vai V.Silenieka darbība vērtēta sistemātiski. "Tur jau tas stihiskums lēmumos parādās - vienā gadījumā viens ministrs vērtē tā, cits tā, protams, atšķirīgu partiju ministru viedokļi var būt atšķirīgi, bet sistemātiskums neparādās ne vienā, ne otrā gadījumā," uzskata pētnieks.

Rīgas domes opozīcijas deputāts un Rīgas brīvostas valdes loceklis Olafs Pulks, runājot par V.Silenieka atstādināšanu no valdes, sacīja, ka viņš to "nekā nevērtē". "Es nekā nevērtēju. Viens ministrs ir nomainījis pārstāvi. Tas nav manas kompetences robežās," skaidroja O.Pulks. Uz jautājumu, vai būtu nepieciešama sistēma valdes locekļu iecelšanai un atcelšanai no amata, viņš sacīja, ka nē, jo patlaban jau esot kārtība - ministri izvirza un valdība apstiprina. Viņš gan vienlaikus piebilda, ka jauna kārtība "varētu būt un varētu arī nebūt".

Diena jau vēstīja, ka valdība otrdien atbalstīja VARAM ierosinājumu no Rīgas brīvostas valdes atbrīvot V.Silenieku. Viņa vietā Rīgas brīvostas valdē valdība iecēla ZRP biedri un dibinātāju I.Antāni. Viņa augstāko izglītību ieguvusi Humbolta Universitāte Berlīnē un šobrīd ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra juridiskā padomniece.

V.Silenieks ostas valdē strādāja kopš 2003.gada.

Saskaņā ar Rīgas brīvostas nolikumu ostas valdes locekļus ieceļ uz trim gadiem un ir pieļaujama viņu atkārtota iecelšana.

Rīgas ostas valdē ir astoņi valdes locekļi: četri attiecīgās pašvaldības pārstāvji un četri Ministru kabineta iecelti pārstāvji — ekonomikas, finanšu, satiksmes un vides ministru izvirzīti pārstāvji. Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs ir Andris Ameriks, viņa vietnieks līdz šim bija Silenieks. Valdē strādā arī Olafs Pulks, Mihails Kameņeckis, Nils Ušakovs, Ēriks Škapars, Vadims Jerošenko un Juris Vaskāns.

(ziņa papildināta ar V.Kalniņa un O.Pulka viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas