Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

papildināta (17:32) - Valsts kase gatava veikt kredīta maksājumu AS Liepājas metalurgs vietā

Finanšu grūtībās nonākušais uzņēmums Liepājas metalurgs aprīlī nespēs veikt kārtējo valsts galvotā kredīta maksājumu, tādēļ tas, visticamāk, būs jādara Valsts kasei, - ceturtdien žurnālistiem pēc tikšanās ar Liepājas domes deputātiem atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs.

Liepājas metalurgam aprīlī jāveic kārtējais maksājums Itālijas bankai UniCredit S.p.A 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 latu apmērā. Ja Liepājas metalurgs nevarēs veikt maksājumu, tad to darīs Valsts kase, atzinis finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme apstiprināja, ka Valsts kase šo maksājumu veiks, jo to paredz līguma nosacījumi. Viņa paskaidroja, ka šo maksājumu sedz ķīla.

Finanšu ministrijā norādīja, ka Valsts kase vēl nav saņēmusi paziņojumu, ka Liepājas metalurgs nevarēs norēķināties ar banku. Saskaņā ar galvojuma apkalpošanas līgumu AS Liepājas metalurgs ir jāpaziņo par daļēju vai pilnīgu nespēju veikt kārtējo maksājumu ne vēlāk kā 10 kalendārās dienas pirms maksājuma veikšanas dienas. Kārtējam maksājumam ir jābūt 30.aprīlī.

Kredīta maksājums uzņēmumam jāveic divas reizes gadā. Līdz šim visus maksājums Liepājas metalurgs ir veicis, taču pašreizējā smagajā finanšu situācijā tas, visdrīzāk, būs jādara Valsts kasei, atzina Terentjevs.

Liepājas metalurgs pašlaik strādā pie izmaksu samazināšanas plāna. Plānots par 8-10% samazināt darbinieku skaitu. Štatu samazināšana skars arī administrācijas darbiniekus, ne tikai cehu strādniekus, norādīja Terentjevs.

Atbildot uz Liepājas domes deputātes Elitas Kosakas jautājumu, kad uzņēmums plāno sākt darbinieku atbrīvošanu, Terentjevs norādīja, ka uzņēmuma struktūrvienību vadītāji pašlaik gatavo savus priekšlikumus par štatu samazināšanu. Uzņēmuma valde nākamajā nedēļā plāno apstiprināt izmaksu samazināšana plānu, kurā būs iekļauts arī darbinieku skaita samazināšanas jautājums. Pēc tam atbilstoši likumdošanai darbinieki, kurus plānots atbrīvot, laicīgi par to tiks brīdināti.

Liepājas metalurgs finansē arī jauniešu sporta futbola un hokeja komandas - pašlaik finansējums jauniešu sportam samazināts no 120 000 latu līdz 70 000 latu mēnesī. "Situācija pašlaik ir neskaidra, un nav zināms, vai nākamajā mēnesī varēsim finansēt arī tos 70 000 latu," atzina Terentjevs. Uzņēmums aicinājis pašvaldību izskatīt, kādas ir tās iespējas finansēt šīs sporta komandas.

Liepājas metalurgs pašlaik turpina pārrunas ar potenciālajiem investoriem un jau šomēnes šajā ziņā varētu būt lielāka skaidrība, - tā ceturtdien, uzrunājot Liepājas domes deputātus, pieļāva uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Terentjevs.

Atbildot uz vairāku domes deputātu replikām, ka dome par situāciju Liepājas metalurgā līdz šim pārsvarā informāciju saņēmusi tikai ar masu mediju starpniecību, Terentjevs atzina: "Pašlaik arī pašam Liepājas metalurgam bilde līdz galam nav skaidra, nemaz nerunājot par domi. Pieļauju, ka aprīlī tomēr būs skaidrība gan par potenciālajiem investoriem, gan valdības lēmumiem attiecībā uz mūsu uzņēmumu."

Terentjevs informēja, ka pašlaik ir vairāki potenciālie investori, bet sīkāka informāciju par šo jautājumu pagaidām netiks izpausta.

Kā vēstīts, Liepājas metalurgs līdz 15.aprīlim apturējis pamatražošanu. Atsākot ražošanu, uzņēmums aprīlī plāno strādāt ar 30% jaudu.

No ceturtdienas pārtraukta pamatražošana tēraudkausēšanas kompleksā un velmētavā. No kopumā 2300 rūpnīcas darbiniekiem dīkstāvē pašlaik ir 600 velmētavas strādnieki un 400 tēraudkausēšanas ceha darbinieki. "Viņi nav apmaksātā atvaļinājumā, bet dīkstāves laikā viņi saņem apmaksu," informēja Terentjevs. Trešdien visi darbinieki saņēmuši algu pilnā apmērā.

(ziņa papildināta ar 4.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas