Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināta (19:59) - KNAB izmeklētāji pabeiguši kratīšanu Rīgas domes Satiksmes departamenta telpās

 Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki šodien ap plkst.17.15 noslēguši procesuālās darbības Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienestā un pametuši tā telpas,  pastāstīja departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola. Viņa norādīja, ka departamenta darbinieki parakstījušies par informācijas neizpaušanu, bet viņai pašai neesot oficiālas informācijas par KNAB darbinieku ierašanās mērķi.

Ahuna-Ozola pastāstīja, ka departamenta darbiniekiem nav informācijas, par kādu jautājumu tiek veikta izmeklēšana, taču viņa norādīja, ka gada sākumā ar iesniegumu par "puteņa biļetēm" KNAB esot vērsies Rīgas domes deputāts Olafs Pulks (V). Jāatgādina, ka KNAB janvārī sāka pārbaudi par Rīgas domes amatpersonu darbības tiesiskumu saistībā ar autovadītāju iespēju galvaspilsētas sabiedrisko transportu izmantot bez maksas sniegotos laika apstākļos.

KNAB pārstāve Inta Šaboha apstiprināja, ka janvārī sāktā pārbaude par "puteņa biļetēm" vēl nav pabeigta un turpinās. Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) izmeklētāju interesi saista ar "puteņa biļetēm". "Drīz KNAB sāks pārbaudīt nepareizi novietotās mašīnas. Vēlēšanas 2013," ironizēja Ušakovs.

Par notiekošo kratīšanu ir informēta arī Rīgas domes vadība, Ušakovs patlaban atrodas Maskavā, savukārt vicemērs Andris Ameriks (GKR) neesot saņēmis nekādu oficiālu informāciju, par ko un kāpēc tiek veiktas procesuālās darbības.

Aģentūras LETA pie departamenta durvīm novērotais neliecināja par KNAB darbinieku aktīvu vizīti šajā iestādē. Interesi par procesuālajām darbībām izrādīja vien vairāki žurnālisti, taču viņi departamenta telpās netika ielaisti.

Kā ziņots, Rīgas dome šā gada decembrī pieņēma saistošos noteikumus, kas paredz, ka stipras snigšanas laikā automašīnu īpašnieki, uzrādot automobiļa tehnisko pasi, drīkst sabiedrisko transportu izmantot bez maksas. Šāda iespēja autovadītājiem tika piedāvāta jau divas nedēļas pirms noteikumu apstiprināšanas, tādējādi atlaižu piešķiršana, iespējams, notikusi bez tiesiska pamata.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šos noteikumus ir apturējusi, taču Rīgas dome vērsusies tiesā ar prasību šo rīkojumu atcelt.

Kā liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā neoficiālā informācija, kratīšana saistīta ar Kontroles dienesta darbu taksometru un mikroautobusu kontrolē. Turklāt šī nebūt nav pirmā reize, kad KNAB izrādījis interesi par Satiksmes departamentu, vēstīts sabiedriskā medija portālā "www.lsm.lv".

Rīgas domes opozīcijas deputāts Olafs Pulks uzskata, ka Satiksmes departamenta centieni saistīt KNAB kratīšanu ar "puteņa biļetēm", kamēr nav saņemta oficiāla informācija par kratīšanas iemesliem, ir demagoģija ar mērķi novērst sabiedrības uzmanību no daudz nopietnākiem pārkāpumiem, kuros ir iesaistīti Ušakovs un viņa "blice", aģentūru LETA informēja partijas "Vienotība" Rīgas domes deputātu frakcijas referente Ieva Graudiņa-Šutko. Intervijā TV3 ziņām Pulks pauda viedokli, ka kratīšana varētu būt saistīta ar uzņēmuma "Rīgas satiksme" izsludināto mikroautobusu pārvadājumu konkursa rezultātiem. Šajā konkursā uzvarēja ar "Rīgas satiksmei" daļēji piederošās e-talona ieviesējfirmas "Rīgas karte" valdes locekli, partijas "Gods kalpot Rīgai" biedru Aleksandru Brandavu savulaik saistītā pilnsabiedrība "Rīgas mikroautobusu satiksme". KNAB gan pagājušajā nedēļā informēja, ka birojs nav konstatējis interešu konfliktu saistībā ar šo konkrusu.

Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienests Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā kontrolē regulāro un neregulāro pārvadājumu noteikumu ievērošanu, vieglo taksometru pārvadājumu noteikumu ievērošanu, transporta līdzekļu vadītājiem noteiktā darba un atpūtas laika ievērošanu, autoostu un citu līnijbūvju stāvokli un darbību, pasažieru pārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanas noteikumu ievērošanu.

Šī nepilna pusotra gada laikā ir otrā reize, kad Satiksmes departamenta Kontroles dienests izraisījis KNAB izmeklētāju interesi, - pērn februārī KNAB sācis kriminālprocesu pret Rīgas pašvaldības amatpersonām par kukuļņemšanu saistībā ar pārvadājumu kontroles neveikšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecināja, ka Kontroles dienesta amatpersonas regulāri ilgākā laika posmā pieņēmušas kukuļus no autopārvadātājiem par to, lai amatpersonas pienācīgi neveiktu pārvadājumu kontroles funkcijas - nefiksētu pārkāpumus un par tiem nepiemērotu sodus vai piemērotu mazākus sodus kukuļdevēju interesēs.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi bijuši pietiekami, lai pērn martā KNAB izmeklētājs atzītu piecas Kontroles dienesta amatpersonas par aizdomās turētajām ar kukuļošanu saistītu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā.

Pievienota 8.-9.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas