Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - Ar cūkām konstatēto slimību, iespējams, inficējušies arī divi cilvēki

Kādā saimniecībā Kurzemes pusē cūkām konstatēta bruceloze – hroniska infekcijas slimība, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Slimības skartajai novietnei PVD noteicis dzīvnieku pārvietošanas aizliegumu.

Saimniecībā turēts 2000 cūku un no pārbaudītajām 500 slimība konstatēta 400 dzīvniekiem, vēsta LETA. Turklāt PVD brīdina, ka slimība, kas izplatās ar dzīvnieku urīnu, fekālijām, pienu un citiem inficēto cūku ķermeņa izdalījumiem, var inficēt arī cilvēkus, tādēļ par konstatēto dzīvnieku saslimšanu informēts Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC).

LIC vadītāja Baiba Rozentāle informē, ka jau 20.septembrī LIC mediķi apmeklējuši cūku novietni, saņemot ziņas no PVD par slimības izplatību. Ar inficētajiem dzīvniekiem kontaktējušies kopumā 29 darbinieki, kuri izmeklēti un viņiem paņemtas asins analīzes.

Diviem darbiniekiem analīzes bijušas pozitīvas, taču Rozentāle norādīja, ka tā ir tikai sākotnējā diagnoze, turklāt nevienam strādniekam nav klīnisku pazīmju, tādēļ ārstēšana nav jāsāk. "Ir tikai aizdomas, ka viņi ir inficējušies ar brucelām, un nav teikts, ka slimība attīstīsies. Šie cilvēki ir veseli, atrodas mājās un ģimenes ārsta uzraudzībā," uzsvēra Rozentāle.

"Brucelozi var iegūt, tikai kopjot dzīvniekus vai ja ir inficēta pārtika. Šajā gadījumā pārtika nav inficēta," sacīja LIC vadītāja. Tomēr, ja parādās simptomi - paaugstināta temperatūra, nogurums, galvassāpes, palielināti limfmezgli -, jāvēršas pie ārsta, teica Rozentāle.

Saimniecībai, kurā konstatēta saslimšana, aizliegts realizēt cūkas gan uz citām saimniecībām, gan arī pārvietot tās uz kautuvi. PVD šobrīd veic epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu infekcijas izcelsmi un iespējamos izplatīšanās ceļus.

Brucelozes ierosinātājs ir baktērija 'Brucella suis'. Cūkām brucelozes simptomi ir aborti, dzimumorgānu iekaisumi un neauglība. Slimība ir lipīga, un slimie dzīvnieki ir jānokauj. Līdz ar to saslimšana rada lielus ekonomiskus zaudējumus saimniecībai.

Ar brucelozi var slimot arī mežacūkas, tādēļ PVD veiks mežacūku laboratorisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai saslimšanu varēja izraisīt mežacūkas.

Pārbaudes tika veiktas arī saimniecībās, uz kurām vestas cūkas no slimības skartās saimniecības. Cūkām tika ņemti asins paraugi laboratoriskiem izmeklējumiem uz brucelozi. Saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti norāda, ka slimība no skartās saimniecības uz citām saimniecībām nav izplatījusies.

Lai pasargātu dzīvniekus no saslimšanas, PVD atgādina, ka saimniecībās pastāvīgi jāievēro biodrošības pasākumi

(papildināta ar B.Rozentāles teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas