Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - FOTO: Uz starta iziet retro BMX, atklāj Slavas zāli

«Uzmanību! Braucēji gatavi! Pedāļi gatavi! Aiziet!» Šādi tika dots starts BMX retro sacensībām Valmieras SCO Centra trasē, kas tiek rīkotas par godu BMX 20 gadu jubilejas svinībām. Riteņbraucējiem nācās iztikt ne tikai bez starta mehānisma un gaismām, bet arī bez ierastā starta ieskrējiena paugura. Tā vietā viņi starta kalna pakājē sacīksti sāka pēc tiesneša signāla.

Divriteņi (un pat trīsriteņi), tāpat kā to īpašnieki, bija dažāda vecuma. Jaunāko sacensību dalībnieku modeļi īpaši neatšķīrās no modernākajiem, taču pieredzes bagātākie bēmiksisti kāpa virsū daudz senākiem braucamajiem, kas krietni vairāk atbilda retro atmosfērai, pie kuras piestrādāja gan pasākuma vadītājs Jānis Siliņš, gan dīdžejs. Īpašas ovācijas izsauca velosipēds, kuram bija piemontēts motociklam raksturīgs blakusvāģis. Šīs sacensības vairāk atgādināja parādi, jo ne jau rezultāts tajās bija galvenais.

Vairākums skatītāju īpaši gaidīja mūsu olimpiešu atrādīšanos mājas trasē. Uz starta Latvijas čempionāta posmā stājās gan olimpiskais čempions Māris Štrombergs, gan otrs labākais Latvijas pārstāvis Ķīnas BMX trasē Artūrs Matisons, kuram gan sacensības atkal izrādījās neveiksmīgas. Līdzīgi kā Pekinā, arī Valmierā vienā no virāžām Artūrs sadursmē ar konkurentiem piedzīvoja kritienu. Veiksmīgāks izrādījās Štrombergs, kurš sāka piesardzīgi, taču izvairījās no kritiena, finišējot otrajā vietā aiz Edžus Treimaņa.

Valsts čempionāta posma sacensības šoreiz gan palika ēnā, priekšplānā dodot vietu goda medaļu pasniegšanai un augsto viesu uzrunām. Starp tiem bija arī Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), kura pastāstīja, ka viņai ļoti paveicies, esot savā amatā tieši šajā laikā. «Tā ir milzu laime būt klāt šādos brīžos,» ministre atcerējās olimpisko spēļu emocijas. «Pēc tam, kad Māris Štrombergs ieguva zelta medaļu, visas apkārt esošās prominences steidza apsveikt mūsu delegāciju. Kad viss bija beidzies, skrējām pāri trasei pie uzvarētāja, bet apbalvošanas ceremonijas laikā premjers visus rosināja dziedāt līdzi himnai. Tās laikā mūsu acīs bija asaras.»

Dienas beigās tika atklāta arī BMX slavas zāle, kura esot vienīgā Eiropā. Līdzīgas ir tikai šī sporta veida dzimtenē ASV. Šobrīd tajā izstādītas Latvijas labāko sportistu godalgas, kausi un citas balvas. Tāpat īpaša vieta atvēlēta vietējam klubam Tālava. Ekspozīcija ziemas laikā tikšot papildināta un slavas zāle pavisam atvērta būs tikai pavasarī.

Sestdien neiztika arī bez nepatīkamiem starpgadījumiem. Retro brauciena laikā sportistiem lēcienu laikā dažkārt neizdevās savaldīt savus spēkratus un tika piedzīvoti vairāki sāpīgi kritieni. Divi sportisti trasi atstāja arī uz nestuvēm, liekot aizdomāties par drošību, laižot retro braucamrīkus mūsdienu ātrumiem piemērotā trasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas