Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - Lembergs nekandidēs uz Saeimu, izmantos sev Dieva dotās stiprās puses

Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) nekandidēs Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sarakstā rudenī gaidāmajās 10.Saeimas vēlēšanās, informē pašvaldība. Lai to paziņotu A.Lembergs bija sasaucis preses konferenci. Viņš nevienā vēlēšanu sarakstā neiešot, bet par ZZS premjera amata kandidātu paliks.

Ventspils mērs uzskata, ka "Dievs ir katram devis savas stiprās un ne visai stiprās puses, tāpēc es domāju, ka labāk ir izmantot stiprās puses un tur, kur tu neesi tik stiprs, lai dara citi, kam Dievs šajā jautājumā ir devis vairāk iespēju". Ar to viņš domā darbu parlamentā.

"Tas man ir grūts lēmums, jo socioloģiskās aptaujas rāda, ka atbalsts manas kandidēšanas gadījumā varētu būt gana liels, neskatoties uz visām desmit gadu garajām antilemberga kampaņām. Tomēr nav pārliecības par to, ka ZZS varētu iegūt absolūtu balsu vairākumu Saeimā, kas nodrošinātu četru gadu stabilu valdības vadīšanu un līdz ar to stabilu ilgtermiņa valsts attīstības politikas realizēšanu. Šis jautājums ir zem ļoti lielas jautājuma zīmes. Ja nav tāda rezultāta, tad skaidrs, ka man [būtu] jāpaliek strādāt parlamentā. Es domāju, mans darbs parlamentā būtu no valstiskā viedokļa mazāk saprātīgs, nekā paliekot strādāt Ventspilī," savus apsvērumus klāstīja A.Lembergs.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis BNS komentēja, ka Lemberga personība ir spēcīgs arguments, lai iedzīvotāji izšķirtos par labu ZZS, arī sutuācijā, ja viņš nav deputāta kandidāts. "Tas, vai viņš ir vai nav sarakstā, es domāju, neko daudz nemaina. Viņš joprojām ir ZZS līderis, izvirzītais premjera amata kandidāts un, es domāju, būs ļoti būtisks arguments, lai vēlētāji balsotu par ZZS," viņš teica.

Jau iepriekš A.Lembergs intervijās bija izteicies, ka “diemžēl” pašvaldību deputāti ir vienīgie pēc ieņemamā amata, kam pēc vēlēšanām nav dota iespēja izvēlēties – ņemt Saeimas deputātu mandātu vai atteikties no tā. Likums nosaka: ja tevi ievēl tad automātiski kļūsti par deputātu. Šāds scenārijs mani ne visai apmierina, jo gan manas rakstura īpašības, gan pieredze, gan darba prasme un zināšanas ir nesalīdzināmi lietderīgākas izpildvarā nekā likumdošanas procesā, iepriekš pauda A.Lembergs.

Vakar aģentūra LETA norādīja, ka gadījumā, ja Ventspils mērs izlems kandidēt 10.Saeimas vēlēšanās un tiks ievēlēts Saeimā, parlamentam būs jālemj par viņa mandāta apstiprināšanu un pret viņu sākto kriminālprocesu nākotni. Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš aģentūrai skaidroja, ka saskaņā ar Satversmi deputātam ir imunitāte pret kriminālvajāšanu, tādēļ, lai varētu turpināt kriminālprocesu, kas ir sākts pret Ventspils mēru, Saeimai būs jālemj par atļaujas došanu kriminālvajāšanas turpināšanai.

Atgādinām, ka A.Lembergu prokuratūra apsūdz kukuļņemšanā sevišķi lielos apmēros, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanā, dienesta viltojumā, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Visi neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Tā sauktajā stipendiātu lietā ir aizdomas par iespējamu varas pirkšanu Latvijā. Dienas līdz šim pētītais liecināja, ka laikā no 2001. - 2006.gadam politiskiem mērķiem no, iespējams, A.Lemberga pārraudzītās melnās kases aizplūduši vairāk nekā septiņi miljoni dolāru. No pie varas joprojām esošām partijām starp tā sauktajiem stipendiātiem, iespējams, atrodamas tādas partijas kā ZZS, TB/LNNK, kā arī LPP/LC.

(pievienoti ekspertu komentāri labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Politologs Ivars Ījabs uzskata, ka A.Lembergs kļūst neoriģināls, jo tieši tādu pašu joku viņš izspēlēja arī pirms 9.Saeimas vēlēšanām. Viņš nav gatavs uzņemties atbildību, secina eksperts. I.Ījabs uzskata, ka daudzi, kuri seko līdzi politikai, būtu priecīgi, ja A.Lembergs uzņemtos kādu oficiālu amatu nevis turpinātu spēlēt marionešu spēļu teātri. "Tas, ka viņš izlēma nekandidēt Saeimas vēlēšanās, liecina par to, ka viņš pietiekami ērti jūtas savās aizkulisēs, tēlodams mistisku guru, kurš, ja gribētu, varētu izdarīt labas lietas, bet īstenībā nekad nav gatavs uzņemties atbildību. Sēžot Saeimā vai valdībā, viņam būtu jāstrādā pavisam citā līmenī. Šis cirks ar kandidēšanu un vietas rezervēšanu sarakstā bija domāts kā reklāmas akcija, lai atgādinātu sabiedrībai par A.Lemberga eksistenci," uzskata I.Ījabs.

Politologs pieļauj, ka šādā veidā A.Lembergs izvairījies no pārmetumiem, ka viņš grib iet uz Saeimu, lai netiktu notiesāts. Tagad viņš ies cauri visām tiesām, ko viņš arī, visticamāk, darīs vairāku gadu garumā. "Tikai, kas notiks pirms 11.Saeimas vēlēšanām, ja A.Lembergs būs uz "brīvām kājām" un vēlēsies atkal kandidēt. Droši vien viņam vairs neviens neticēs," prognozē politologs.

Politologam Andrim Runcim Ventspils mēra lēmums šķiet visai loģisks. "Protams, ja viņš startētu, viņš, visticamāk, būtu ievēlēts Saeimā, bet es domāju, ka viņam ir pieņemams tikai viens postenis," minēja politologs, uzsverot, ka ārpus savas pašvaldības, biznesa un komunikāciju ar varas partijām viņu varētu interesēt tikai un vienīgi premjera amats, bet ne deputāta vai ministra darbs. A.Runcis pieļāva, ka A.Lembergs ilgāku laiku saglabājis intrigu, lai publiskajā telpā uzturētu ziņas par viņa un ZZS sarunām.

A.Runcis atzina, ka, viņaprāt, būtisku ietekmi uz ZZS atbalstītāju loku tas neatstās, lai arī, A.Lembergam esot deputātu kandidātu sarakstā, 10.Saeimas vēlēšanās nedaudz vairāk balsu gan varētu iegūt. Viņš arī prognozēja - ja arī ZZS iegūtu vislielāko atbalstu, Valsts prezidents tomēr "diez vai" virzītu A.Lembergu Ministru prezidenta amatam. "Es teiktu drīzāk nē nekā jā," klāstīja A.Runcis.

Avots: LETA un BNS

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas