Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

papildināta - Pie Rīgas pils mūriem par godu Lāčplēša dienai aizdedz tūkstošiem svecīšu

Rīgā, 11. novembra krastmalā, piektdienas vakarā tūkstošiem cilvēku, pieminot 1919.gada brīvības cīņās kritušos karavīrus, pie Rīgas pils mūriem aizdedz svecītes.
Savu svecīti iedegt atnākušas gan ģimenes ar bērniem un vecāka gadagājuma cilvēki, gan daudz jauniešu, tostarp studentu korporācijas ar karogiem rokās. Daudziem pie apģērba piespraustas sarkanbaltsarkanas lentītes.

Ir bezvējš, un svecīšu liesmas veido gaismas jūru visā mūra garumā. Tās izvietotas gan starp mūra akmeņiem, gan tā pakājē.

Pie Rīgas pils mūra piektdienas vakarā savu svecīti nolika arī Valsts prezidents Andris Bērziņš. "Atmosfēra šeit ir kolosāla. Pa dienu likās, ka ir vēsāk, bet tagad laikam cilvēki ir sasildījuši," Latvijas Televīzijā sacīja prezidents.

Bērziņš uzsvēra, ka "nākotne ir mūsu rokās - viss atkarīgs no tā, kā paši rīkosimies", un novēlēja, lai cilvēki to vienmēr atceras.

Jau vēstīts, ka piektdien visā Latvijā ar dažādiem svinīgiem piemiņas pasākumiem atzīmē Lāčplēša dienu.

Latvijas Republiku proklamēja 1918.gada 18.novembrī, tomēr līdz 1919.gada 11.novembrim Latvijas karavīriem vēl bija jāizcīna jaunās valsts neatkarība nevienlīdzīgās cīņās ar vācu karaspēku. Lāčplēša dienu atzīmē par godu Latvijas armijas uzvarai pār Pāvela Bermonta armiju jeb bermontiādi.

Latvijas okupācijas gados Lāčplēša diena bija aizliegta, bet pirmoreiz pēc Otrā pasaules kara piemiņas dienu plaši atzīmēja 1988.gadā. 1991.gada 21.augustā 11.novembri pasludināja par Lāčplēša dienu, kurā piemin Latvijas brīvības cīņās kritušos karavīrus, bet 18.novembrī svin Latvijas neatkarības pasludināšanas gadadienu.

(pievienota 4. un 5. rindkopa) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas