Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - Rēzeknes domes darbiniekiem netīk vārds «okupācija»

Kāds no Rēzeknes domes darbiniekiem varētu būt nodarbojies ar cenzūru, no teju pirms nepilna mēneša Latgales kultūrvēstures muzeja pasākuma nosaukuma liekot izņemt vārdu «okupācija», ceturtdien Diena.lv nenoliedza Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartašēvičs (SC). Kā tehnisku kļūmi to skaidro paši muzejnieki, gan atzīstot, ka saņēmuši zvanu no domes sabiedrisko attiecību nodaļas.

Rēzeknē 5.jūnijā Latgales kultūrvēstures muzeja organizētās Ģimenes dienas tematiskā pasākuma nosaukums bija «Rēzekne padomju varas okupācijas gados». Vairākas dienas pirms Ģimenes dienu tematiskā pasākuma no domes esot saņemts telefona zvans ar aicinājumu neizmantot svētku pieteikumā vārdu «okupācija» Latvijas vēstures atspoguļošanā, jo tas šķeļot sabiedrību un lielākā daļa Rēzeknes iedzīvotāju tiekot nosaukti par okupantiem. Drīz vien pasākuma pieteikums esot izņemts no vietējā portālā, taču pirms 5.jūnija ievietots atpakaļ ar nemainītu nosaukumu.

Rēzeknes mērs A.Bartašēvičs nenoliedz, ka kāds no domes darbiniekiem varētu būt nodarbojies ar šāda veida cenzūru, taču pašam ar to neesot nekādas saistības. Viņš apliecināja, ka 5.jūnijā neesot apmeklējis šos svētkus un šaubās, vai to darījis kāds no pārējiem 12 Rēzeknes deputātiem, kur pārsvarā – deviņi – ir Saskaņas centru pārstāvošie deputāti.

Domes iespējamo spiedienu noliedz Latgales Kultūrvēstures muzeja direktore Anastasija Strauta un sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Upeniece. «Pirms katra tematiskā Ģimenes dienu pasākuma sanāk zinātniskās padomes sēde, kurā speciālisti spriež par sniedzamās informācijas objektivitāti. Varbūt kāds apvainojās par to, ka padomes sēdē no prezentācijas izņemta kāda nekorekta bilde vai nepārbaudāms fakts,» norādīja muzeja direktore. Viņa apgalvoja, ka nekad nav izjutusi nekādu spiedienu vai cenzūru no domes, taču izvēlētā tematika Ģimenes dienām, iespējams, bijusi «par smagu».

Savukārt M.Upeniece apliecināja, ka par tematiskā pasākuma nosaukumu tā organizatori saņēmuši zvanu no Rēzeknes domes sabiedrisko attiecību nodaļas, kuras darbinieki esot vienkārši atstāstījuši pilsētas autobusā dzirdēto sašutumu un emocijas par vārda «okupācija» lietojumu Ģimenes svētku pasākumā. Nekāda spiediena vai aicinājuma gan neeot bijis, tikai sakāpinātu emociju atreferējums.

«Protams, mēs reaģējām uz zvanu un ar ekspertiem apspriedām pasākuma programmu, taču vēlāk nonācām pie slēdziena, ka nekas tajā nav jāmaina. Un pasākuma pazušana no vietējās interneta vietnes bijusi saistīta ar tehnisku kļūmi, nevis apzinātu izņemšanu,» teica M.Upeniece. «Patlaban muzejā ir pavisam citas aktualitātes, citi pasākumi un apkārt virmo tikai pozitīvas emocijas. Muzejā notiek rekonstrukcijas darbi, kuri bez domes atbalsta nemaz nebūtu iespējami.»

Rēzeknes domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diāna Zirniņa nenoliedz, ka dažas dienas pirms svētkiem notikusi telefsaruna ar kolēģiem no muzeja par pilsētas autobusā dzirdēto vietējo iedzīvotāju sašutumu. Taču tā esot bijusi ikdienišķa saruna ar viedokļu apmaiņu bez mājieniem kaut ko mainīt izstrādātajā pasākumu plānā vai tā nosaukumā.

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas