Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

papildināts (12:57) - Alkoholam no 1.augusta paaugstinās akcīzes nodokli

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus akcīzes nodokļa likumā, kas paredz jau no 1.augusta paaugstināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienests.

Par grozījumu virzību Saeimā atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (Vienotība) iepriekš atzīmēja, ka pieņemts lēmums nodokli pagaidām celt tikai šogad un, uzklausot nozares pārstāvjus, jauno likmi piemēros no augusta, nevis jūlija, kā bija plānots iepriekš. Savukārt par turpmākajām nodokļa izmaiņām, kas sākotnēji bija iecerētas arī nākamajos divos gados, tiks lemts vēlāk, iespējams, nākamā gada valsts budžeta izstrādes laikā.

Saskaņā ar grozījumiem līdzšinējā nodokļa likme no 3,10 eiro par 100 litriem alus palielināta līdz 3,8 eiro, bet vīnam no 64,03 līdz 70 eiro.

Savukārt attiecībā uz raudzētajiem dzērieniem akcīzes nodokļa likme tiks diferencēta. Dzērieniem ar absolūtā spirta saturu līdz sešiem tilpumprocentiem likme noteikta 64 eiro, bet ar absolūtā spirta saturu virs sešiem tilpumprocentiem – 70 eiro par 100 litriem. Līdz šim nodokļa likme raudzētajiem dzērieniem bija 64,03 eiro par 100 litriem.

Šāda pieeja rosināta, lai akcīzes nodokļa likme vieglajiem raudzētajiem dzērieniem (sidriem) būtu konkurētspējīga Baltijas valstu starpā, kā arī lai veicinātu šo dzērienu ražošanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām, uzsver grozījumu autori.

Ar grozījumiem likme paaugstināta arī starpproduktiem - par 100 litriem dzēriena ar absolūta spirta saturu līdz 15 tilpumprocentiem nodokļa likme no līdzšinējiem 64,03 eiro turpmāk būs 70 eiro, bet ar spirta saturu virs 15 tilpumprocentiem – no 99,6 uz 110 eiro.

Pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem akcīzes nodokļa likme noteikta 1360 eiro apmērā par 100 litriem absolūtā spirta. Iepriekš nodokļa likme bija 1337,50 eiro.

Grozījumu izskatīšanas gaitā Šadurskis uzsvēra, ka akcīzes nodokļa likumā grozījumi veikti, ņemot vērā šī gada valsts budžeta likumā noteikto. Likmju palielināšana nepieciešama, lai, samērojot valsts fiskālos un veselības aizsardzības mērķus, nodrošinātu papildu ieņēmumus pamatbudžetā, ko plānots novirzīt izglītības jomai, galvenokārt brīvpusdienu nodrošināšanai ceturto klašu skolēniem.

Uzņēmums Latvijas Balzams, izklāstot Latvijas alkohola nozares asociācijas (LANA) viedokli, portālam Diena.lv uzsvēra, ka Akcīzes nodokļa jaunās likmes ir pārdomāts kompromiss, ņemot vērā nepieciešamību paaugstināt valsts budžeta ienākumus un veidot sabalansētu politiku, kas tuvina alkoholisko dzērienu akcīzes likmes Baltijā. Vienlaikus nozares pārstāvji uzsver, ka diemžēl arī šoreiz politiķi nav spējuši nākt klajā ar ilgtermiņa akcīzes politiku, kas nozares uzņēmējiem - ražotajiem, eksportētājiem un importētājiem, nozīmē neskaidrību un gaidīšanu par turpmākajos gados gaidāmajām izmaiņām.

"Mēs labi atceramies tos negatīvos efektus, ko izraisīja nepārdomāta akcīzes politika 2009.-2011.gadā – neieņemti plānotie ienākumi un strauji augošs nelegālais alkohola tirgus.  Tādēļ būtiski ir ne tikai veidot pārdomātu un ilgtspējīgu valsts nodokļu politiku akcīzes jautājumos, bet arī turpināt mērķtiecīgu ēnu ekonomikas apkarošanu dzērienu nozarē, kontrolēt esošo likuma normu izpildi un pievērsties izglītošanai par atkarības jautājumiem," norādījis Latvijas Balzama ģenerāldirektors un Latvijas alkohola nozares asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

Pievienotas pēdējās divas rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas