Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

papildināts (14:49) - KNAB atstāj spēkā lēmumu, kas draud ar valsts finansējuma atņemšanu Vienotībai

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks preses konferencē par atklātajiem partiju finansēšanas pārkāpumiem 12.Saeimas vēlēšanās teica, ka lēmumu noraidīt Vienotības iesniegto pārsūdzību šajā lietā pieņēmis trešdienas rītā. Viņš atturējās detalizētāk runāt par šī lēmuma apsvērumiem un aprēķiniem, pirms pašā Vienotībā saņemts lēmuma teksts. Šie KNAB apsvērumi saistāmi ar lēmumu atzīt par partijas tēriņiem 12.Saeimas vēlēšanu kampaņā trešo personu apmaksātos reklāmas materiālus par vairākiem kandidātiem, no kuriem vairāki ir kļuvuši par Vienotības Saeimas frakcijas deputātiem.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) nolemts atstāt spēkā lēmumu, kura spēkā stāšanās gadījumā varētu draudēt ar valsts finansējuma atņemšanu vadošajai koalīcijas partijai Vienotība.

Pēc KNAB  aprēķiniem, Vienotība neesot norādījusi deputātu kandidātu individuālo priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu izdevumus 58 377 eiro apjomā.

Vienotība vēl vērtēs KNAB nosūtīto lēmumu par sodu saistībā ar vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem. Vispirms KNAB argumentu izvērtēšana būs juristu darbs un pēc tam par secinājumiem un turpmāko rīcību lems partijas valde, portālam Diena.lv teica Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis.

Politiķis uzsvēra, ka pagaidām nevar komentēt KNAB lēmumu, taču tas nepārsteidzot, jo gan sākotnējo lēmumu par administratīvo sodu Vienotībai, gan reakciju uz tās iesniegto pārsūdzību pieņēma "viens un tas pats cilvēku loks".

Vienotība šo KNAB lēmumu pēc tā saņemšanas varēs pārsūdzēt tiesā, kas izdarāms desmit dienu laikā. Valsts finansējums partijai netiks apturēts, kamēr nebūs noslēgusies tiesvedība, ja tāda būs, uzsvēra Streļčenoks.

Izvērtējot partiju iesniegtās deklarācijas par izdevumiem 12.Saeimas vēlēšanās, KNAB konstatējis, ka pārkāpumus pieļāvušas arī Saskaņa un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Vienoti Latvijai, Jaunā konservatīvā partija (JKP) un Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām. Visu šo partiju deklarācijās nav uzrādīti finanšu līdzekļi par 71 325 eiro.

KNAB kopumā pret sešām partijām sāka administratīvā pārkāpuma lietvedības un pieņēma lēmumus par to saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodu kopumā par 5300 eiro. Lielākais naudas sods - 4300 eiro - piemērots Vienotībai.

KNAB vērtējumā, Vienotība pārsniegusi priekšvēlēšanu izdevumu apjomu par 43 014 eiro. Savukārt ZZS pieņēmusi pretlikumīgu ziedojumu no juridiskas personas 572 eiro apjomā.

Savukārt piecas partijas un to apvienības nav ievērojušas ziņojumu par saņemtajiem dāvinājumiem un paziņojumu par priekšvēlēšanu aģitāciju iesniegšanas kārtību - to pārkāpušass . Šādus pārkāpumus pieļāvušas JKP, Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām, Vienoti Latvijai, Saskaņa un ZZS.

Ņemot vērā 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus, Vienotība  no 2015.gada līdz 2018.gadam tiesīga no valsts budžeta saņemt 140 tūkstošus eiro gadā. Likums nosaka, ka šo finansējumu partijas drīkst izlietot gan ikdienas izdevumiem, piemēram, telpu īrei, sakaru pakalpojumiem, darba algām, gan politiskajai aģitācijai.

Tomēr finansējuma izmaksa tiek pārtraukta, kad stājas spēkā KNAB lēmums piemērot sodu par kādu partijas finansējuma pārkāpumu, piemēram, par deklarācijā nenorādītiem darījumiem vai ziedojumiem, kuru summa pārsniedz 36 tūkstošus eiro.

Papildināts ar Vienotības valdes locekļa Kārļa Šadurska teikto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas