Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināts (15:42) - Āfrikas cūku mēra ierobežošana: Dzīvnieku izkaušanas kompensācijām piešķir 1,5 miljonus eiro

Valdība otrdien no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra Zemkopības ministrijai 1,5 miljonus eiro, lai šogad nodrošinātu kompensāciju izmaksu dzīvnieku īpašniekiem par nokautajiem cūku sugas dzīvniekiem, nodrošinot Āfrikas cūku mēra izplatīšanās ierobežošanu.

Par vienu nokauto cūku vai sivēnu kompensācija svārstīsies no 115 līdz 25 eiro.

Tāpat valdība vienojās par virkni papildu pasākumiem slimības ierobežošanai, proti, par biodrošības pasākumiem cūku novietnēs slimības skartajā teritorijā. Piemēram, dzīvnieku novietnēm jābūt slēgtām, novietnē regulāri jāveic tīrīšana, deratizācija un dezinsekcija, kā arī regulāri  jātīra dzīvnieku barības glabātavas.

Ja dzīvnieku īpašnieki līdz 2014. gada 22. jūlijam novietnēs neīstenos valdības noteiktos biodrošības pasākumus, visas novietnē esošās cūkas būs jānokauj līdz 2014.gada 31.augustam. Dzīvnieku īpašniekam pēc visu cūku sugas dzīvnieku nokaušanas būs jāapņemas savā novietnē gadu neturēt cūkas sugas dzīvniekus, tad viņš varēs aizpildīt iesniegumu zaudējumu kompensācijas saņemšanai. 

Uz kompensācijām varēs pretendēt arī tie cūku īpašnieki, kuri nodrošinās papildu biodrošības prasības, bet kuriem slimības ierobežojumu dēļ būs radušies tirdzniecības traucējumi un cūkas būs jāizkauj to dēļ.

Par pieaugušu vaislas dzīvnieku (sivēnmāte, vaislas kuilis) nokaušanu pienāksies 115 eiro kompensācija, nobarojamo cūku un vaislas jauncūku – 65 eiro, bet par piena sivēnu – 25 eiro.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis valdības sēdē sacīja, ka risks, ka slimība varētu iziet ārpus tās pašreizējās izplatības zonas, ir augsts. Balodis arī pieļāva, ka varētu lūgt Iekšlietu ministrijai nodrošināt visapkārt slimības skartajai teritorijai diennakts posteņus, lai ārpus zonas netiktu izvesta cūkgaļa.

Tāpat valdība uzdeva Zemkopības ministrijai iesniegt pieprasījumu Eiropas Komisijā, lai atbilstoši Eiropas Savienības tiesību aktiem valsts budžetā daļēji tiktu atgūti līdzekļi par dzīvnieku īpašniekiem izmaksātajām kompensācijām. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) pēc valdības sēdes žurnālistiem apliecināja, ka Eiropas Savienībā ir mehānisms, kā vismaz daļēji kompensēt šādus izdevumus.

Papildināta pēdējā rindkopa. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas