Laika ziņas
Šodien
Migla

papildināts (15:45) - Pēc Zolitūdes traģēdijas daudziem psiholoģiskās palīdzības sniedzējiem pašiem nepieciešama palīdzība

Cilvēkiem, kas pēc Zolitūdes traģēdijās tajā bojāgājušo tuviniekiem vai cietušajiem sniedza psiholoģisko palīdzību, tāda tagad nepieciešama pašiem.

Ministru kabinets otrdien lēma, ka valsts apmaksās sociālās rehabilitācijas kursu tiem cilvēkiem, kuri sniedza psiholoģisko atbalstu traģēdijā cietušajiem un bojā gājušo tuviniekiem, piemēram,  Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas inspektoriem un skolu psihologiem. Psiholoģisko palīdzību sniegušie sūdzējušies, ka viņiem parādījušies pēctraumas simptomi - nakts murgi, fobijas, trauksme, depresija, grūtības koncentrēties un fiziskas reakcijas, piemēram, sāpes, miega un apetītes traucējumi.

Valdība precizēja, ka valsts apmaksā sociālās rehabilitācijas kursu, ne vairāk kā 10 individuālas psihologa konsultācijas vai konsultācijas grupās atbalsta sniegšanā iesaistītajiem Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas inspektoriem, skolu psihologiem, kā arī Valsts darba inspekcijas inspektoriem. Iepriekšminēto institūciju pārstāvji, kuri bija iesaistīti atbalsta sniegšanā, pēc nepieciešamības varēs saņemt vienu no rehabilitācijas veidiem - sociālās rehabilitācijas kursu 10 dienu garumā Sociālās integrācijas valsts aģentūrā (SIVA) vai ne vairāk kā 10 individuālas psihologa konsultācijas vai konsultācijas grupās.

Savukārt atbalsta sniegšanā iesaistītajiem operatīvo dienestu darbiniekiem, kā arī Rīgas domes atbildīgo struktūrvienību darbiniekiem pēc nepieciešamības valsts 50% apmērā apmaksās vienu no rehabilitācijas veidiem - sociālās rehabilitācijas kursu 10 dienu garumā SIVA vai ne vairāk kā 10 individuālas psihologa konsultācijas vai konsultācijas grupās. 

Vienlaikus valdība precizēja sociālās rehabilitācijas kursa sniegšanas ilgumu un noteica, ka sociālās rehabilitācijas kursu SIVA sniedz līdz 2014.gada 31.maijam. Tie cietušie un operatīvo dienestu darbinieki, kā arī atbalsta sniegšanā iesaistītie atbildīgo institūciju darbinieki, kuri minēto kursu nebūs saņēmuši noteiktajā termiņā, SIVA to varēs saņemt no 2014.gada 1.jūnija līdz 2014.gada 30.decembrim. Šādās situācijās sociālās rehabilitācijas kursu nodrošinās, balstoties uz Rīgas domes Labklājības departamenta vai operatīvo dienestu darbinieku darbavietas izdotu nosūtījumu.

Tāpat valdība atbalstīja  66 646 eiro piešķiršanu viena psiholoģiskās palīdzības koordinatora un sešu sociālo darbinieku darba samaksai nākamajā gadā, lai nodrošinātu Zolitūdes traģēdijā cietušo un bojā gājušo tuvinieku psiholoģiskās palīdzības koordināciju. Nauda tiks pārskaitīta  Rīgas domes Labklājības departamentam.

Paredzēts, ka minētie darbinieki nodrošinās cietušo un bojā gājušo cilvēku tuvinieku psiholoģiskās palīdzības koordināciju un sociālo gadījumu vadību laikposmā no 2014.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 31.decembrim. Vecākie sociālie darbinieki kopumā strādās ar 112 bojā gājušo tuvinieku ģimenēm, cietušo ģimenēm vai cietušo tuviniekiem. Vidēji viens vecākais sociālais darbinieks strādās ar 19 ģimenēm, kā arī koordinēs un veidos sadarbību arī ar Sociālajiem dienestiem ārpus Rīgas pašvaldības pēc bojā gājušo tuvinieku un cietušo tuvinieku deklarētās/faktiskās dzīvesvietas.

Savukārt Iekšlietu ministrijai piešķirti 1829 eiro, lai apmaksātu pēc traģēdijas Iekšlietu ministrijas operatīvo dienestu darbiniekiem sniegto psiholoģisko palīdzību.

Pēc Rīgas Sociālajā dienestā pieejamās informācijas, no 54 bojāgājušajiem 16 ģimenēs palika 24 nepilngadīgi bērni. 38 bojāgājušo personu ģimenēs palika pilngadīgi bērni, bojāgājušo vecāki pensijas vecumā, tuvinieki - personas ar garīga rakstura traucējumiem, laulātie. Savukārt no 58 cietušajiem 13 cietušo ģimenēs ir 18 nepilngadīgi bērni, kuriem nepieciešams sniegt palīdzību un atbalstu. 44 cietušo ģimenēs ir cietušo vecāki pensijas vecumā, tuvinieki - personas ar garīga rakstura traucējumiem, brāļi un māsas, laulātie, pilngadīgi bērni.

Pēc Labklājības ministrijas rīcībā esošās informācijas, 16.decembrī SIVA sociālās rehabilitācijas pakalpojumus jau saņēmuši 23 cilvēki, rehabilitācijas kursu turpina 26 no Zolitūdes traģēdijā cietušajiem. Kopumā 10 dienu valsts apmaksātajam rehabilitācijas kursam SIVA pieteikušies 240 cilvēki, tai skaitā 40 cietušie, 56 cietušo tuvinieki, 112 bojāgājušo tuvinieki un 32 seku likvidācijā iesaistītie.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas