Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

papildināts ar FOTO: Valsts svētku militāro parādi klātienē noskatās tūkstoši

Tūkstošiem cilvēku pirmdien vēroja Latvijas proklamēšanas 95.gadadienai veltītu Nacionālo bruņoto spēku (NBS), Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu un Jaunsardzes vienību militāro parādi.

Lai skatītos parādi, 11.novembra krastmalā bija sanākuši dažāda vecuma cilvēki - daudzas ģimenes ar bērniem, jaunieši, kā arī vecāki cilvēki, novēroja ziņu aģentūra LETA. Daudziem parādes apmeklētājiem pie apģērba bija piespraustas sarkanbaltsarkanās lentītes, tāpat cilvēkiem rokās bija arī Latvijas karodziņi.

Aptaujātie cilvēki sacīja, ka viņiem ir svētku sajūta, savukārt vairākas ģimenes atzina, ka uz šo pasākumu paņēmuši līdzi bērnus, lai arī viņi varētu saprast šīs dienas nozīmi. Paši bērni priecājās par parādē redzēto. Raivis, kurš 18.novembrī svin arī savu 12. dzimšanas dienu, sacīja, ka visvairāk parādē viņam patika helikopteri un iznicinātāji. Arī desmitgadīgajai Annikai ļoti patika vērot helikopterus. Jolanta un Raitis, kuri no Jelgavas atveda bērnus uz šo pasākumu, pastāstīja, ka tālāk viņi ies apskatīties Jūras spēku flotiles kuģus.

Arī deviņus gadus vecajam Ričardam parāde patika, bet lielāko iespaidu esot radījis tas, kā "soļoja karavīri". Dace, kura ar bērniem atbraukusi uz svētku pasākumiem, sacīja, ka viņas 15 gadus vecais dēls ļoti vēlējies redzēt šo militāro parādi un bijis "galvenais kūdītājs", lai dotos uz Rīgu. Viņas 11 gadus veca meita Madara gan pastāstīja, ka daudz ko parādē neizdevās redzēt, tomēr arī viņi tālāk dosies aplūkot kuģus. Dace norādīja, ka bērnus uz šo pasākumu atvedusi, lai parādītu, kas ir Latvijas dzimšanas diena un kāda nozīme ir šai dienai.

Latvijas proklamēšanas 95.gadadienai veltītajā militārajā parādē piedalījās arī NATO iznīcinātāji un aizlienēta bruņumašīna, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā. Vairāk nekā 900 karavīrus, zemessargus, robežsargus, policistus, ugunsdzēsējus un jaunsargus komandēja Militārās policijas komandieris pulkvedis Tālis Majors, bet parādi pieņēma valsts bruņoto spēku augstākais vadonis Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Ierindas priekšgalā soļoja Nacionālās aizsardzības akadēmijas 3. un 4.kursa kadeti ar Latvijas armijas karogu. Parādē ar karoga grupu piedalījās arī Latvijas karavīru sabiedrotie - lietuvieši, igauņi, norvēģi, zviedri, dāņi un briti, kā arī Vācijas un ASV karavīri.

NBS parādē pārstāvēja septiņas regulāro spēku vienības - Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skola, Kājnieku skola, Štāba bataljons, 2.kājnieku bataljons, Gaisa spēku aviācijas bāze un Jūras spēku flotile -, triju Zemessardzes novadu vienības - 44.kājnieku bataljons, 54.inženiertehniskais bataljons un 31.aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem bataljons -, kā arī NBS orķestris, kas nodrošināja parādes muzikālo noformējumu.

Parādē Valsts robežsardzi pārstāvēja Rīgas pārvaldes un Valsts robežsardzes koledžas vienība, Valsts policiju - Valsts policijas koledžas vienība, bet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu - Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas vienība. Jau otro gadu pēc kārtas parādē soļoja arī Jaunsardzes vienības - vairāk nekā 100 jaunsargu un instruktoru, pārstāvot trīs Jaunsardzes reģionus.

Parādi noslēdza bruņoto spēku un Valsts robežsardzes bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums, kurā bija redzami vairāki helikopteri, kā arī divas NATO gaisa telpas patruļlidmašīnas - Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji F-16.

21 nāciju zalvi par godu valsts neatkarības proklamēšanas gadadienai no AB dambja veica Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljons.

Pēc parādes - līdz 17 Rīgas Pasažieru terminālī iedzīvotājiem apskatei atvērti četri Jūras spēku flotiles kuģi - patruļkuģis Lode, Skrundas klases kuģis Viesīte, štāba un apgādes kuģis Virsaitis un mīnu kuģis Viesturs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas