Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Par ES struktūrfondu naudas izkrāpšanas mēģinājumu vēlas uzsākt kriminālvajāšanu pret uzņēmēju Martinsonu

Ekonomikas policija lūgusi prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret uzņēmēju Māri Martinsonu par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu naudas izkrāpšanas mēģinājumu, vēsta telekompānijas TV3 raidījums Nekā personīga.

Kriminālprocess saistīts ar Martinsonam tieši un pastarpināti savulaik piederējušo uzņēmumu Evopipes, kas Jelgavā uzcēlis plastmasas cauruļu un citu izstrādājumu rūpnīcu. Martinsona uzņēmums Evopipes iekārtas iepirka no kāda Vācijas uzņēmuma, savukārt elektroinstalācijas cauruļu iekārtām pieteicās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), lai iegūtu struktūrfondu naudu, taču saņēma atteikumu. 

Vēlāk LIAA uzskatīja, ka Evopipes mākslīgi sadārdzinājis iepērkamo iekārtu cenu, atteica līdzfinansēt projektu un vērsās policijā. LIAA direktors Andris Ozols raidījumam teica, ka "kopējā projekta summa bija 1,42 miljoni eiro, tostarp valstij prasītais līdzfinansējums bija 497 000 eiro."

Viņa vērtējumā, uzņēmums prasīja par aptuveni trešdaļu lielāku summu, nekā šādas iekārtas maksā. Iekārtu pārdevējs bijis kāds Polijas uzņēmums, kuru pārvaldījis Latvijā dzīvojošs Krievijas pilsonis Valērijs Čulenko.

Policija lietu izmeklēja divus gadus, taču pirms mēneša to nodeva prokuratūrai ar rosinājumu saukt pie kriminālatbildības Martinsonu, Evopipes valdes priekšsēdētāju Edgaru Viļķinu un vēl kādu tā laika valdes locekli.

Martinsons raidījumam pauda viedokli, ka sadārdzinājuma nav bijis un uzņēmums uz ES fondu naudu pretendējis godīgi. Viņš norāda, ka iekārtu piegādātāji ir apstiprinājuši cenu, kā arī LIAA sākotnēji apstiprinājusi projektu.

Martinsons apgalvo, ka nav bijis iesaistīts šajā projektā, tikai "vienu reizi bijis rūpnīcā". "Es neuzskatu, ka tur ir pārspīlēts sadārdzinājums, jo iekārtu piegādātāji ir apstiprinājuši no savas puses gan cenu, gan LIAA no savas puses rezultāti tika apstiprināti LIAA un reāli es neuzskatu, ka tur bija kaut kāds sadārdzinājums, bet patiešām es esmu no tā visa tik tālu, ka es esmu vispār vienu reizi bijis tai rūpnīcā un šobrīd vispār tā rūpnīca ir pārdota un tās darbā es vispār neesmu ne bijis, ne iesaistīts un vienīgais es biju valdes loceklis un tā iemesla pēc visticamāk arī tika veikta šī kratīšana un vēl kaut kas," viņš norāda.

LIAA darbinieki gan apstrīd Martinsona norobežošanos no Evopipes lietas, jo tieši viņš esot gājis uz aģentūru apstrīdēt naudas nepiešķiršanu un sūdzējies, ka LIAA nepamatoti kavē biznesu.

Ozols raidījumam izteicās, ka negodprātīgiem uzņēmējiem ir tendence censties no valsts uzņēmējdarbības atbalstam saņemt lielāku summu, nekā paredzēts. Pārmaksa tiekot prasīta ar mērķi, "lai daļu no šīs naudas vēlāk ieraudzītu kādā citā kontā," norādīja LIAA vadītājs. 

Kā ziņots, citas Martinsona firmas - Moduls Rīga - vārds šovasar izskanēja saistībā ar Finanšu policijas ierosināto lietu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu. Noziedzīgais grupējums esot darbojies divus gadus, valstij nenomaksātos nodokļos radot kaitējumu vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā.

(precizēts virsraksts un pirmā rindkopa)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas