Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Par izkrāpšanu no bruņoto spēku budžeta apsūdzēts arī garīgi nepieskaitāms bijušais karavīrs

Par finanšu līdzekļu izkrāpšanu no bruņoto spēku budžeta ticis apsūdzēts arī kāds garīgi nepieskaitāms karavīrs, secināms no prokuratūras sniegtās atbildes par vairāku no Militārās policijas saņemto kriminālprocesu izmeklēšanas gaitu.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā, šis garīgi nepieskaitāmais ir bijušais bruņoto spēku karavīrs.

LETA jau ziņoja, ka Militārā policija lūgusi prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret 11 Nacionālo bruņoto spēku (NBS) amatpersonām par valsts finanšu līdzekļu sistemātisku izkrāpšanu, izmantojot viltotus komandējuma attaisnojuma dokumentus, tādā veidā iegūstot tiesības neatmaksāt piešķirtos komandējuma līdzekļus.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne aģentūru LETA informēja, ka par vienu personu lieta nodota tiesai medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanai.

Tas nozīmē, ka šī persona ir atzīta par garīgi nepieskaitāmu, pretējā gadījumā lietu tiesai nodotu vispārējā kārtībā.

Vēl trīs personas noslēgušas izlīgumu, pret vienu personu kriminālprocesā bija iestājies jau noilgums, pret vēl vienu personu kriminālprocess tika izbeigts noziedzīga sastāva trūkuma dēļ.

Viena bruņoto spēku amatpersona jau ir notiesāta pēc Krimināllikuma (KL)177.panta 1.daļas., divām personai uzrādīta apsūdzība pēc KL 177.panta 2.daļas. Vienas personas krimināllieta, kurā persona apsūdzēta pēc šī paša panta, ir nodota tiesai.

Vēl vienai personai apsūdzība uzrādīta pēc KL 177.panta 2.daļas un 180.panta 2.daļas, bet vēl vienai personai apsūdzība uzrādīta pēc KL 177. panta 2.daļas caur 20.panta 4.daļu un 275.panta 2.daļas.

KL 177.panta 1.daļa - par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu (krāpšana) vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām. Savukārt šī paša likuma panta 2.daļa - par krāpšanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem vai mantas konfiskācija, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

KL 180.panta 2.daļa - par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā, ja šīs darbības izdarītas atkārtoti, vainīgā persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Savukārt KL 275.panta 2.daļa - par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu, ja tas izdarīts atkārtoti vai mantkārīgā nolūkā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tas radījis būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm vainīgais var tikt sodīts ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā, Militārās policijas Izmeklēšanas dienesta lietvedībā joprojām turpinās izmeklēšana vairākos kriminālprocesos pret NBS amatpersonām par analogiem likumpārkāpumiem, taču patlaban Specializētajai vairāku nozaru prokuratūrai ir nosūtīti 11 kriminālprocesi ar ierosinājumu sākt kriminālvajāšanu pret konkrētām bruņoto spēku amatpersonām.

Savukārt vairākas bruņoto spēku amatpersonas ir atzītas par aizdomās turētām personām, jo pierādījumu kopums devis pamatu procesa virzītāja pieņēmumam, ka izmeklējamo noziedzīgu nodarījumu, visticamāk, izdarījusi konkrēta persona, bet citām amatpersonām kriminālprocesos statuss ir personas, pret kurām sākts kriminālprocess.

Vairākas bruņoto spēku amatpersonas ir atzinušas un nožēlojušas savu vainu nodarījumā, kā arī labprātīgi atlīdzinājušas vai turpina atlīdzināt bruņoto spēku budžetam radītos zaudējumus.

Vienas bruņoto spēku amatpersonas izkrāptie naudas līdzekļi ir atkarīgi no komandējumu skaita, bet atsevišķos gadījumos tie sasniedz 6000 līdz 7000 latu.

Patlaban kriminālprocesos tiek veiktas procesuālās darbības, tāpēc plašāki komentāri netiks sniegti.

Vēl 2008.gadā bruņotie spēki pēc savas iniciatīvas sāka iekšējo dienesta izmeklēšanu, kurā apstiprinājās fakti par komandējuma dokumentu viltošanu. Saskatot noziedzīga nodarījuma pazīmes, dienesta izmeklēšanas materiāli tika nodoti Militārajā policijā, kura savukārt sāka kriminālprocesu par viltotu dokumentu izmantošanu.

Bruņoto spēku vadība nosoda šāda veida amatpersonu pārkāpumus un uzsver, ka, veicot preventīvos pasākumus, ir konstatējusi komandējumu dokumentu viltošanu, kā arī darījusi visu iespējamo, lai līdzīgi pārkāpumi neatkārtotos.

Vairākām bruņoto spēku amatpersonām šajā lietā ir bijuši piemēroti vai tiek piemēroti drošības līdzekļi, un viņām ir izskaidroti visi tie ierobežojumi, ko paredz tām piemērotie drošības līdzekļi. Vienlaikus bruņotie spēki uzsver, ka tie neietekmē ne šo amatpersonu, ne bruņoto spēku darbību un spējas veikt noteiktos uzdevumus, kuri, neskatoties uz sāktajiem kriminālprocesiem, tiek veikti ļoti profesionāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas