Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Par mildronāta attaisnošanu vēl pacīnīsies

Latvijas intelektuālās eksportpreces ražotājs a/s Grindeks šogad diskutēs ar Pasaules Antidopinga aģentūru par meldonija izņemšanu no aizliegto vielu saraksta, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Globālo farmācijas grandu spiediens, iespējams, ir veicinājis Pasaules Antidopinga aģentūru (PAA) iekļaut sportistiem aizliegto vielu sastāvā meldoniju – tā var domāt, izanalizējot notikumu gaitu saistībā ar šā aizlieguma tapšanu. Meldonijs ir aktīvā viela vienam no Latvijas eksporta lepnumiem – Grindeks ražotajam mildronātam, un, kā lasāms plašsaziņā, kopš pērnā gada rudens šā sportistu vidū populārā preparāta lietošanas dēļ ne viens vien jau ir iekūlies nepatikšanās ar antidopinga regulatoriem.

Grindeks valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis Dienas Biznesam paudis: "Protams, esam sarūgtināti, ka pēc mūsu sniegtajiem argumentiem, pierādījumiem un pamatojumiem, mildronāts ir iekļauts sportistiem aizliegto vielu sarakstā, jo, pamatojoties uz padziļinātu izpēti, uzskatām, ka meldonijam šajā sarakstā nav jābūt. Taču mildronāta iekļaušana sarakstā nekādā mērā neietekmē faktu, ka tas ir kvalitatīvs, drošs un efektīvs preparāts. Līdz šim tas ir bijis pieejams visiem, kam vajadzīgs, t.sk. sportistiem paaugstinātu psihoemocionālu un fizisku slodžu izraisītu traucējumu novēršanai."

Kompānijas vadītājs atturas spriest par šā notikuma ietekmi uz uzņēmuma tēlu vai izteikt "citus spekulatīvus apgalvojumus vai prognozes par šīs ziņas ietekmi uz pacientu un/vai patērētāju auditoriju. Mēs runājam par medikamentu, kura popularitāte ir balstīta pētījumu rezultātos un pozitīvā lietošanas pieredzē".

Grindeks komentē, ka kompānijas peļņas rādītājus ir ietekmējusi Krievijas un Ukrainas ģeopolitiskā un ekonomiskā situācija, ko raksturo vietējās valūtas kritums un iedzīvotāju pirktspējas samazināšanās. Tomēr meldonija iekļaušana aizliegto vielu sarakstā no 1. janvāra, lai gan ir vērā ņemams faktors, "taču, viennozīmīgi, ne tik ietekmīgs kā iepriekš minētie".

Antidopinga regulatoru interese par meldoniju nav nekas jauns. Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, kurš savulaik piedalījies mildronāta izgudrošanā, Dienas Biznesam stāstījis, ka pirms vairākiem gadiem pēc PAA lūguma ir rakstiski izskaidrojis meldonija iedarbību. Zinātnieks uzskata, ka aģentūra tolaik bijusi saprotoša, "ka tas nav nekāds dopings, un ar dopingu tam vispār nav nekāda sakara. Kas ir noticis pa vidu, ir grūti pateikt".

Viņš gan norāda uz būtisku niansi, ka PAA meldoniju tehniski nav iekļāvusi "dopinglistē" jeb nav tieši definējusi to par dopingu, bet gan par sportistiem aizliegtu vielu. "Viņu pamatojums bija visai absurds, tomēr reizē arī tehniski saprotams – ka viņi tur iekļauj visus medikamentus, kas šā vai tā iedarbojas uz metaboliskajiem jeb vielmaiņas procesiem organismā. Arguments bija tāds – acīmredzot efekts tam medikamentam ir, jo daudzi sportisti to lieto. No zinātniskā viedokļa tās ir absolūtas muļķības, jo farmakoloģiska iedarbība uz cilvēka spēju izmaiņu ir atzīstama par pamatotu tikai tad, ja ir attiecīgi pierādījumi. Jo mēs dzīvojam pierādījumos un nevis lobiju viedokļos balstītas medicīnas laikā," izteicies Kalviņš.

Viss raksts lasāms piektdienas, 19.februāra, laikrakstā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas