Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Par nesaskaņotu svētku atzīmēšanu pagalmā Rīgā grib sodīt musulmaņus

Rīgas pašvaldības policija konstatējusi, ka Latvijas Islāma kultūras centrs pārkāpis likumu, svinot reliģiskus svētkus un iepriekš tos nepiesakot pašvaldībai. Tagad tiesai būs jālemj, vai sodīt musulmaņu organizāciju, savukārt centrs ir sašutis par likumsargu rīcību, ceturtdien vakarā vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Ceturtdienas rītā pie Brīvības ielas 104. nama musulmaņu grupa bija sapulcējusies pagalmā, lai svinētu reliģiskus svētkus. To pa logu fiksēja kāds šejienes iemītnieks. Viss beidzās vēl nesācies, jo ieradās policija ar ziņu, ka pasākums ir nelikumīgs, jo nav saskaņots ar Rīgas domi.

"Mēs konstatējām, ka šie cilvēki veic šīs darbības un ir uzsākta lietvedība par administratīvo pārkāpumu  - par publiskās izklaides un svētku pasākumu norises un organizēšanas kārtības neievērošanu," stāstīja Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes priekšnieks Edgars Rudzītis.

Islāma centrā skaidro, ka pagaidām mošejas iekštelpās, kas iekārtotas Brīvības ielas daudzdzīvokļu mājā, var uzņemt ne vairāk par 200 cilvēkiem. "Mums mošeja ir par mazu,” skaidro centra preses sekretārs Roberts Klimovičs.

Savukārt jauno mošeju Avotu ielā, kur vietas būtu visiem, jau vairākus mēnešus neesot iespējams nodot ekspluatācijā, jo ierēdņi kavējas ar dažādām ekspertīzēm. Tādēļ lūgšanām izraudzīts pagalms.

"Visā pasaulē tas ir normāli - cilvēki lūdz Dievu tur, kur viņi lūdz,” norāda Klimovičs.

Karims, kurš ieradies Latvijā no Marokas un dzīvo šeit jau piecus gadus, saka, ka saprot policijas uztraukumu – jo līdz šim nekas tāds Rīgā nav noticis. Taču mērķis bijis, tāpat kā citur pasaulē, šodien nosvinēt vienus no skaistākajiem svētkiem -upurēšanu. "Tas ir kopš Abrahama laikiem, kad viens no pārbaudījumiem Abrahamam bija Dieva prasība, lai Abrahams nogalina savu dēlu. Protams, ka Abrahams to negribēja. Bet viņš tik ļoti ticēja Dievam, ka darīja, ko Dievs lika. Kad Abrahams jau gribēja dēlu nogalēt, nazis negrieza. Notika brīnums. Dievs viņam deva jēru, ko nogalināt dēla vietā,” par svētku jēgu saka Karims Gouglou.

Uz Panorāmas jautājumu policijai, kāda ir atšķirība, piemēram, starp ielu vingrotājiem, kuri pasākumus nesaskaņo un musulmaņiem, kuriem saskaņojums vajadzīgs, policija skaidro, ka ielu vingrotāji pulcē ierobežotu loku interesentu.

Maksimālais sods Islāma centram par nesaskaņoto pasākumu varētu sasniegt 2900 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas