Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Par saviem līdzekļiem dienā uz Covid-19 testējas aptuveni 100 cilvēku

Par saviem līdzekļiem dienā uz jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 testējas aptuveni 100 cilvēku, tiešsaistes preses konferencē pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Par personīgajiem līdzekļiem testus veic cilvēki, kuri ir bijuši ārzemēs, bet viņiem nav parādījušies simptomi, vai, tieši otrādi, ārzemēs nav būts, tomēr ir parādījušies Covid-19 raksturīgi simptomi, skaidroja speciālists.

"Šodien redzam, ka vismaz septiņiem cilvēkiem Covid-19 apstiprināta, personām analīzes veicot pēc pašu iniciatīvas un par saviem līdzekļiem," teica SPKC pārstāvis.

Perevoščikovs norādīja, ka turpmāk, publicējot statistiku par Covid-19 pārbaudēm, varētu tikt piedāvāti dati par testiem, kas veikti gan par valsts, gan privātajiem līdzekļiem. Speciālists akcentēja, ka valsts piedāvā arvien plašākas iespējas un nodrošinājumu veikt testus nepieciešamības gadījumā.

"Mēs izmeklēsim arvien vairāk slimnieku - gan pēc klīniskām indikācijām bez saites ar ceļojumiem, gan arī kritisko dienestu pārstāvjus, kuriem ir īpašs risks, kontaktējoties ar lielu cilvēku skaitu," teica Perevoščikovs.

Vērtējot to, kāpēc Latvijā tiek veikts lielāks testu skaits, bet atklāto saslimšanas gadījumu skaits ir mazāks nekā Lietuvā un Igaunijā, Perevoščikovs norādīja, ka epidēmijas sākotnējā posmā, kad pārsvarā fiksētas saslimšanas, kas saistītas ar ceļojumiem uz ārzemēm, tika atrasti pacienti ar vieglu saslimšanu.

"Mums nav slimnīcās pacientu, kuri cieš no smagām pneimonijām, nav pacientu ar smagu, akūtu respiratoro sindromu, jo šos pacientus izmeklējam pietiekami ilgu laiku. Var secināt, ka epidēmijas attīstības stadijā saslimušo skaits mums ir bijis mazāks. Ja mums būtu tik liels saslimušo skaits, kā, piemēram, Igaunijā, mēs to redzētu caur plašo skrīningu," skaidroja Perevoščikovs.

Pārbaudot 100 pacientus ar aizdomām par Covid-19, slimība tiek konstatēta diviem trim cilvēkiem, teica speciālists, piebilstot, ka esošā statistika ir pietiekami stabila.

"Divas trīs nedēļas pārbaudot pacientus ar smagu pneimoniju, kas varētu liecināt par slimības agrīnu izplatību sabiedrībā, neraugoties uz to, vai persona bijusi ārzemēs, pagaidām nevienam no viņiem nav konstatēta Covid-19," teica speciālists.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) un E.Gulbja laboratorijā 25.martā bija pieejami 4600 Covid-19 testi, turklāt pasūtīti ir vēl 30 600 testi, kas patlaban ir piegādes procesā, aģentūrai LETA pavēstīja Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne. Tikmēr SIA Centrālās laboratorijas ir atsevišķs līgums par 5000 testu iegādi, norādīja ministrijas pārstāve.

Tā kā šobrīd tiek paplašinātas iedzīvotāju grupas, kuras plānots mērķtiecīgi pārbaudīt uz saslimšanu ar Covid-19, nav iespējams noteikt konkrētu testu apjomu, kāds būtu nepieciešams, skaidroja Strapcāne. Vienlaikus ministrija vērsa uzmanību, ka nepieciešamais testu skaits tiek papildināts katru nedēļu un šobrīd testu apjoms ir pietiekams.

No visām Baltijas valstīm Latvija veic visvairāk Covid-19 testu.

Top komentāri

prieks
p
Nu, kas tas pa tukshu rakstu? Ne cena, ne razhotájs, ne piegádátájs, ne cik pacientiem jámaksá. Gribás tachu zinát kas un ká?
Pērnā kūla
P
Kā ar Saeimas deputātiem,to palīgiem,ģimenes locekļiem. Klīst visādas runas. Kā saka,nav dūmu bez uguns...
spriidiic
s
Tādiem testiem vispār nav nekādas jēgas , ja nejūties slims . Negatīvs testa rezultāts šodien , rīt varbūt jau slimo . Katru dienu testēties ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas