Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pārmaiņu ritenis iegriezts

Kopumā 27 vispārējās izglītības iestādes šogad skārušas lielākas vai mazākas pārmaiņas: skolas slēgtas, apvienotas, vai mainīts to statuss, savukārt divas dibinātas no jauna. Lai gan varētu šķist, ka šis skaits ir liels, nākamgad šādas pārmaiņas varētu būt vēl apjomīgākas, jo pašvaldībām būs jādomā, ko iesākt ar vidusskolām, kurās nepieteiksies pietiekami daudz bērnu, lai atvērtu 10. klasi. Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) turpina uzsvērt, ka kvalitāti ar pāris bērniem klasē nodrošināt nevar, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Rūkošais skolēnu skaits, neefektīva līdzekļu izmantošana un vēlme uzlabot kvalitāti ir galvenie iemesli, kāpēc daļa pašvaldību jau visu šo mācību gadu domājušas par skolu tīkla sakārtošanu. Šāds jēdziens, šķiet, izskanējis gandrīz visur, īpaši tāpēc, ka par to nemitīgi runā IZM, kas uzsver, ka 1. līdz 6. klase bērnam jānodrošina tuvu mājām, savukārt vidusskola var būt tālāk, bet nodrošināta ar labāku materiāli tehnisko bāzi un lielāku skolēnu skaitu. Turklāt te nederot arguments, ka skolas mazā ciematā obligāti ir jāsaglabā, lai uzturētu "dzīvību". Attiecīgi, ja nebūs darbvietu, skola situāciju neglābs.

Savu grūdienu devis arī plānotais pedagogu darba samaksas modelis, kas liek aizvien vairāk domāt par iespējamo finansējuma sadali. Tas bijis viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pārmaiņas skārušas Rūjienu. Kā Dienai norādīja IZM pārstāve Edīte Olupe, Rūjienā reorganizētas trīs izglītības iestādes, izveidojot vienu. Attiecīgi Vilpulkas sākumskola un Jeru pamatskola pievienotas Rūjienas vidusskolai. Kā Dienai paskaidroja Rūjienas vidusskolas direktors Vidars Zviedrs, pie jaunā pedagogu darba samaksas modeļa mazajām skolām trūktu finanšu līdzekļu. Līdz šim abas mazās skolas jau subsidētas no Rūjienas vidusskolas līdzekļiem, jo skolēnu skaita dēļ tur trūcis finansējuma. Otrkārt, tika prognozēts, ka Vilpulkas sākumskolā nākamajā mācību gadā būtu vien 11 vai 12 skolēnu. Līdz ar to naudas trūktu gan ieviešot jauno modeli, gan paliekot pie vecās sistēmas. Domājot tālākā perspektīvā, pieņemts lēmums pievienot arī Jeru pamatskolu, kurā gan mācījušies ap 100 skolēnu. V. Zviedrs nenoliedz, ka sākumā cilvēki bijuši neapmierināti, taču emocijas norimušas, sapratuši, kāpēc tas nepieciešams. Turklāt mācību process tiks turpināts gan Rūjienā, gan Jeru pamatskolā. Klases gan atvērtas tiks tikai tad, ja tajās būs vismaz astoņi skolēni. Apvienotās klases neveidos. Savukārt Vilpulkas sākumskolā ikdienas mācību process nenotiks.

Mācības septembrī nesāksies arī Sarkaņu pamatskolā Madonas novadā, taču šī skola slēgta pavisam līdz ar Bērzgala pamatskolu Jēkabpils novadā, Gārsenes pamatskolu Aknīstē un Alejas pamatskolu Krāslavas novadā. Kā Dienaipaskaidroja Madonas novada pašvaldībā, ideja par skolas slēgšanu bijusi arī iepriekš, bet, ņemot vērā iedzīvotāju sašutumu, lēmums nav pieņemts cerībā, ka apstākļi uzlabosies. Taču skolā mācījušies 36 skolēni un dominējušas apvienotās klases. Ir pat izveidojusies situācija, ka vienā no apvienotajām klasēm mācās trīs vecuma grupas - 5., 6. un 8. klase. Tas, protams, vecākiem radījis jautājumus par mācību kvalitāti. Problemātiski bijis arī nodrošināt pedagogus ar optimālu slodzi, saņemt pietiekamu finansējumu darba samaksai.

Lai gan ritenis ir iegriezts, nākamgad pārmaiņas varētu būt vēl lielākas. 12 skolēnu novados, astoņpadsmit - novadu pilsētās un divdesmit divi - republikas pilsētās - tāds varētu būt minimālais skolēnu skaits, lai atvērtu 10. klasi. Vismaz šobrīd tāds ir plāns, jo noteikumi vēl nav apstiprināti valdībā. Taču šī informācija ir pieejama pašvaldībām, un ministrijā cer, ka tas mudinās domāt un arī sakārtot skolas. Turklāt noteikumi stātos spēkā vien 2016./2017. mācību gadā, tāpēc ir gads sagatavoties.

Līdz ar šo normu izskanēšanu publiskajā telpā parādījusies arī ziņa, ka slēgt varētu nākties pat 80 vidusskolu tieši nepietiekamā skolēnu skaita dēļ, taču, kā Dienai norāda izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, šis skaits ir pārspīlēts. Te runa neesot par tehnisku skolu slēgšanu, bet to tīkla sakārtošanu.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 7.augusta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas