Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Partijām būs liegts izšķērdīgi izmantot valsts finansējumu

Politiskajām partijām, kuras saņems finansējumu no valsts budžeta, būs liegts saņemtos līdzekļus izmantot, lai iegādātos "pārmērīgi dārgas" lietas vai pakalpojumus, paredz Tieslietu ministrijā topošo Politiskajām organizācijām (partijām) piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojuma noteikumu projekts.

Jaunais normatīvais akts paredzēs, ka politiskajām partijām finansējums jāizlieto tā, lai mērķi tiktu sasniegti ar iespējami mazāku finanšu līdzekļu izlietojumu. Attiecīgi par šiem finanšu līdzekļiem īpašumā vai lietošanā iegūstamā manta vai saņemtais pakalpojums būs jāiegādājas par iespējami izdevīgāko cenu. Tas gan nenozīmēs, ka visos gadījumos būtu jāizvēlas vislētākais piedāvājums.

Partijām būs aizliegts līdzekļus izmantot privātām vajadzībām un tādiem mērķiem, kas nav saistīti ar politisko darbību. Tāpat valsts piešķirto finansējumu nedrīkstēs izmantot dāvanām un ziedojumiem, izņemot suvenīrus ar politiskās organizācijas simboliku. Politiskie spēki ar šo finansējumu arī nedrīkstēs iegādāties tabaku un alkoholu.

Tāpat par valsts finansējumu partijas nedrīkstēs apmaksāt algu augstākajām valsts amatpersonām, kas minētas likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, savukārt pārējām amatpersonām atalgojums nedrīkstēs pārsniegt vienu minimālo mēnešalgu mēnesī.

Arī turpmāk valsts piešķirto līdzekļu izmantošanas kontroli veiks Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Noteikumu projektā norādīts, ka politisko organizāciju apvienībai piešķirto valsts budžeta finansējumu būs aizliegts izmantot tādas partiju apvienību veidojošas partijas politiskajai aģitācijai, kas Saeimas, pašvaldību domes vai Eiropas Parlamenta vēlēšanās būs iesniegusi atsevišķu kandidātu sarakstu.

Savukārt partijām apvienojoties politisko partiju apvienībā, valsts budžeta finansējumu būs aizliegts izmantot to partiju vai apvienību darbības nodrošināšanai, kas nesaņem valsts finansējumu, izņemot kopēju politisko aģitāciju.

Jau vēstīts, ka 1.janvārī spēkā stājas grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas seškārt palielināja valsts finansējumu partijām.

Likums nosaka, ka kopējais valsts budžeta finansējums vienai partijai gada laikā nevarēs pārsniegt 800 000 eiro un šo naudu partijas var tērēt savas politiskās un saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Piešķirot lielāku valsts budžeta finansējumu, būtiski samazināts pieļaujamais fizisko personu dāvinājumu un cita veida iemaksu maksimums. Vienlaikus noteikts, ka partijām līdz 2022.gada beigām kopējais finansējuma apmērs nedrīkstēs pārsniegt 1950 minimālās algas. Palielinoties minimālajai algai, pieaugs arī partijām paredzētais finansējums.

Politiskajai partijai, kas pēdējās Saeimas vēlēšanās pārvarējusi 2% barjeru, par katru saņemto balsi Saeimas vēlēšanās tiks piešķirti 4,5 eiro, par katru balsi pašvaldību vēlēšanās - 0,5 eiro, bet par katru balsi Eiropas Parlamenta vēlēšanās - arī 0,5 eiro. Par rezultātiem Saeimas un EP vēlēšanās partijas naudu atbilstoši jaunajai kārtībai sāks saņemt jau šogad, bet par pašvaldību vēlēšanām, kur valdošās koalīcijas partijām nebija spīdošu rezultātu, tikai pēc nākamajām vēlēšanām.

Līdz šim valsts budžeta finansējumu piešķīra politiskajai organizācijai (partijai), par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, 0,71 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi.

Tādējādi par vienu balsi Saeimas vēlēšanās partijas turpmāk saņems 6,3 reizes vairāk valsts budžeta naudas.

Papildus tam politiskajai partijai, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 5% vēlētāju, ikgadēji piešķirs valsts budžeta finansējumu 100 000 eiro apmērā.

Valsts budžeta finansējums partijām tiks izmaksāts četrus gadus, sākot ar nākamo kalendāro gadu pēc Saeimas vēlēšanām. Naudu partijas saņems divas reizes gadā - līdz 15.janvārim un līdz 15.jūlijam. Pēc visu līmeņu vēlēšanām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārrēķinās piešķiramā finansējuma apjomu, ievērojot vēlēšanu rezultātus.

Saskaņā ar grozījumiem budžeta finansējums netiks piešķirts par balsīm, kas nodotas par kandidātu sarakstu, kuru vēlēšanu likumā paredzētajā kārtībā iesniegušas vēlētāju apvienības vai vismaz divas reģistrētas partijas, kas nav apvienojušās reģistrētā partiju apvienībā.

Tāpat noteikts, ka KNAB varēs apturēt valsts finansējumu partijai, ja tā pretlikumīgi izlietojusi 30 000 eiro. Mazāka pretlikumīgi iztērētā summa partijai būs jāatskaita valsts budžetā. Tāpat partijām būs vienu reizi gadā KNAB jāiesniedz budžeta finansējuma izlietošanas dokuments atbilstoši noteikumiem, kurus noteiks valdība.

Partiju apvienībām noteiktas tiesības valsts finansējumu pārdalīt to sastāvā esošajām politiskajām organizācijām ar nosacījumu, ka tās bijušas apvienības sastāvā, kandidējot pēdējās Saeimas vēlēšanās. Grozījumi nosaka arī to, ka partijām savas parādsaistības jāsedz trīs gadu laikā.

Šī likuma grozījumi izraisīja lielu neapmierinātību ne tikai daļā sabiedrības, bet arī parlamentā, rosinot no piedāvātajām normām atteikties pavisam vai vismaz to stāšanās spēkā datumu attiecināt tikai uz nākamo Saeimas sasaukumu.

Likumprojekta autori uzstāja, ka valsts finansējuma palielināšana partijām cels demokrātijas kvalitāti Latvijā, vienlaikus partijas atbrīvojot no "oligarhu naudas" ietekmes. Opozīcijas partijas gan pauda, ka nedrīkst kāpināt finansējumu partijām, vienlaikus nepildot iepriekš Saeimā pieņemtos likumus, tostarp par mediķu algu celšanu.

Top komentāri

GoodMaan&ParexK&K
G
Latvijā parasti tie liedzēji paši ir šķērdētāji uz nebēdu. Beigsies ka vienmēr, ne tikai tiks izšķërdēts, bet piedevām daudz izzagts.
Raimonds
R
NAV jau jāliedz ! Konkrēti - jāievieš valsts pārvaldes amatpersonu stingrāku atbildību, izņemt tādu soda veidu, kā atbrīvošana no amata, sods piespiedu darbs, pievienot cietumsodu amatpersonām nosakot griestus - NO diviem gadiem !
Latvijas baltais vergs
L
Kā var šķērdēt to,kas pašiem nepieder? Tauta ir uz iznīcības robežas, ceļ nodokļus, bērnus dzen no skolām ārā, jo neesot valstij naudas, lai tos skolotu, bet paši šķērdē tautai atņemto naudu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas