Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Pasaules bankai uzticēs meklēt labākos augstākās izglītības finansēšanas modeļus

Valdība otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sadarbību ar Pasaules banku, slēdzot līgumu par pētījumu, kurā tiks sniegtas rekomendācijas jauna augstākās izglītības finansēšanas modeļa ieviešanai Latvijā. 

Līguma slēgšana Latvijai izmaksās 282 000 ASV dolārus (147 204 latus), kas tiks ņemti no IZM budžeta līdzekļiem. Ar Pasaules banku slēgtais līgums būs spēkā līdz 2014.gada 31.decembrim,  ja vien pēc abpusējas vienošanās tas iepriekš netiks pagarināts, teikts līguma projektā. 

IZM skaidro, ka augstākās izglītības attīstībā pēdējos sešos gados notiekošie procesi Latvijā ir būtiski atšķirīgi no citām Eiropas valstīm. Proti, notiek strauja un prognozējami noturīga studējošo skaita samazināšanās, kā arī finanšu krīzes ietekmē augstākā izglītība piedzīvojusi augstu valsts finansējuma samazinājumu. "Šādos apstākļos ir nepieciešama specifiska ekspertīze dažādu starptautiskajā vidē izmantoto augstākās izglītības finansēšanas modeļu ietekmes analīzē, kā arī no tās izrietošu rekomendāciju sniegšana valsts politikas un rīcībpolitikas izstrādei," saka IZM.

IZM uzskata, ka ir jāveic pētījums, kurā tiek veikts esošā finansēšanas modeļa izvērtējums un tiek nodrošināta vairāku iespējamo modeļu stipro pušu un juridisko, ekonomisko, finanšu, sociālo un citu risku identifikācija. Pētījuma veicējam ir jābūt neatkarīgam, starptautiski atzītam un ar pieredzi līdzīgu pētījumu veikšanā, datu ieguvē un apstrādē atšķirīgu valstu situācijās. Tāpat tam ir jāspēj darbu pabeigt iespējami īsā laikā, un pētījuma izmaksām jābūt samērīgām. Visiem šiem kritērijiem atbilstot Pasaules banka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas