Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Patentu valde atguvusi tiesības rīkoties ar lielāko daļu no ārvalstu banku kontos ieskaitītā miljona latu

Patentu valdes direktors Reinis Bērziņš piektdien saņēmis apliecinājumu par tiesībām rīkoties ar lielāko daļu no vairāk nekā miljona latu, ko viņa priekšgājējs amatā Zigrīds Aumeistars bija izvietojis kontos Vācijas un Šveices bankās.

Bērziņš gan sacīja, ka patlaban vēl kontam nevar piekļūt un nosaukt precīzu līdzekļu apjomu, jo no kredītiestādes šodien saņemts mutvārdu apliecinājums par to, ka tagadējai Patentu valdes vadībai piešķirtas tiesības ar kontu rīkoties. Šajā kontā esot izvietota lielākā daļa līdzekļu.

Oficiālu rakstveida apstiprinājumu par piekļuves tiesībām Patentu valde gaida nākamnedēļ, un Bērziņš prognozēja, ka nākamajā nedēļā arī varētu tikt saņemts otras ārvalsts bankas apstiprinājums par tagadējās Patentu valdes tiesībām rīkoties ar tur esošajiem līdzekļiem, kuru apjoms arī esot ievērojams.

Līdz ar to Patentu valdes vadītājs šobrīd ir pārliecināts, ka līdzekļi, kas noguldīti ārvalstu banku kontos, tiks pārņemti.

Jau ziņots, ka Valsts policija (VP) 27.septembrī sāka kriminālprocesu pret Tieslietu ministrijas pārraudzībā esošās Patentu valdes iepriekšējo vadītāju Aumeisteru, kurš, iespējams, bija ieviesis dubulto grāmatvedību, kā dēļ vairāk nekā miljons latu slēpti Vācijas un Šveices banku kontos.

Kā iepriekš vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga, par uzkrājumiem ārvalstu bankās zinājis vien iestādes direktors Aumeistars. Amatā nākot jaunam vadītājam, atklājies, ka viņš naudai klāt netiek - ar to joprojām var rīkoties tikai viņa priekšgājējs Aumeistars, kurš jau gadu atrodas pensijā.

Sākot darbu Patentu valdē, Bērziņš pārskatījis iestādes saimniecību un nejauši atklājis faktu, ko nav zinājuši pat vadošie darbinieki, - viņa priekšgājējs izveidojis iestādē gluži vai dubulto grāmatvedību.

Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācija un Eiropas Patentu organizācija naudu par starptautisko preču zīmju un patentu apkalpošanu turpat desmit gadus ieskaitījusi nevis Valsts kasē - kopējā valsts budžetā -, bet gan divos Vācijas un Šveices bankas kontos, par kuru pastāvēšanu zinājis tikai Aumeisters.

Konts Šveicē atvērts 1999.gadā, bet Vācijā 2005.gadā. Slepenajos uzkrājumos atrodas vairāk nekā viens miljons latu - 1 382 912 Šveices franki un 614 273 eiro.

Bērziņš un arī Tieslietu ministrija uzskata, ka šis ir nepieredzēts likuma pārkāpums. Jau ilgu laiku likums nosaka - visa nauda jātur Valsts kasē. Patentu valdes gadījumā blakus ienākumi no valsts uzraugu acīm tīšuprāt slēpti, ziņoja raidījums.

Bijušais Patentu valdes priekšnieks no sarunas ar raidījumu atteicās, jo viņam patlaban esot veselības problēmas. Pārkāpumu savā darbā Aumeisters nesaskata. Ārvalstu bankās naudu slēpis, jo tā bijusi jātērē Patentu valdes komandējumiem un arī informācijas tehnoloģiju uzlabojumiem. Valsts finansējums bijis trūcīgs, un iestādei nebūtu ar to pieticis.

Aumeisters raidījumam apgalvoja, ka gadu pēc amata atstāšanas viņš naudai klāt neesot ķēries. Faktā, ka joprojām viņš ir vienīgais, kurš slepenajiem kontiem var piekļūt, Aumeistars neko dīvainu neesot saskatījis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas