Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Patēriņa cenas jūnijā Latvijā gada laikā pieaugušas par 2,7%

Patēriņa cenas šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju Latvijā pieaugušas par 0,3%, bet gada laikā - šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2020.gada jūniju - patēriņa cenas palielinājušās par 2,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūnijā pieaudzis par 0,4%.

2021.gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, būtiskākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kāpumam dažādu preču un pakalpojumu grupā, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, mājokļa iekārtai, kā arī cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, apģērbiem un apaviem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,3%. Būtiskākais cenu kritums šajā grupā bija svaigiem dārzeņiem (-9,8%), taču sezonālu faktoru ietekmē cenas samazinājās arī svaigiem augļiem (-4,1%), kamēr pieauga kartupeļiem (+36,9%). Akciju ietekmē lētāka bija kafija (-1,7%), maize (-1,1%), olas (-3,6%), ievārījums un medus (-4%), kā arī augu eļļa (-3,4%). Noslēdzoties akcijām, dārgāka bija mājputnu gaļa (+6,1%), augļu un dārzeņu sulas (+4,5%), makaronu izstrādājumi (+4,5%) un gaļas izstrādājumi (+1,7%).

Apģērbu un apavu grupā cenas mēneša laikā samazinājās par 0,2%. Akciju ietekmē apavi bija lētāki vidēji par 0,5%, bet apģērbi - par 0,1%.

Mājokļa iekārtas grupā cenas mēneša laikā pieauga vidēji par 1,1%. Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, kā arī mājokļa mēbelēm.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 0,9%. Degviela kļuva dārgāka par 1,1%, tostarp dīzeļdegvielas cena pieauga par 1,3%, bet benzīna - par 1,1%. Savukārt auto gāze kļuva lētāka par 0,4%. Cenas pieauga pasažieru aviopārvadājumiem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 1,2%. Restorānu un kafejnīcu pakalpojumi sadārdzinājās par 1,1%, bet viesnīcu pakalpojumi - par 6,7%.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas mēneša laikā pieauga vidēji par 2,7%, ko galvenokārt noteica akciju noslēgumi personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Cenas pieauga skaistumkopšanas procedūrām.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija elektroenerģijai, personālajiem datoriem, ārstu speciālistu pakalpojumiem, savukārt cenas samazinājās ziediem, siltumenerģijai, mājokļa īres maksai un barībai lolojumdzīvniekiem.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2021.gada jūnijā, salīdzinot ar 2020.gada jūniju, bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, apģērbiem un apaviem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija svaigiem dārzeņiem (+17,5%). Cenas pieauga gaļai un gaļas izstrādājumiem (+1,9%), tostarp mājputnu gaļai (+6,6%) un žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+0,7%). Cenas auga arī miltiem un citiem graudaugiem (+12,1%), kartupeļiem (+12,3%), augu eļļai (+19,8%), rīsiem (+10,4%), olīveļļai (+9,8%) un šokolādei (+2,3%). Dārgāks bija arī jogurts (+10,2%), piena produkti (+3,4%), siers un biezpiens (+1,8%), kā arī olas (+2,3%). Savukārt lētāki bija svaigi augļi (-9,8%), kafija (-2,5%), kā arī svaigas vai atdzesētas zivis (-5,9%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 2,1%. Dārgāki bija stiprie alkoholiskie dzērieni, alus un vīns. Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga vidēji par 1,4%.

Apģērbu un apavu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 4%, tostarp apaviem vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 12,3%, bet apģērbiem - par 1,2%.

Veselības aprūpes grupā cenas pieauga par 2,8%. Dārgāki bija zobārstniecības pakalpojumi un ārstu speciālistu pakalpojumi. Savukārt cenas samazinājās farmaceitiskajiem produktiem, galvenokārt kompensējamajiem medikamentiem.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 8,3%, ko noteica degvielas cenu pieaugums par 19,9%, tostarp dīzeļdegviela sadārdzinājās par 19,7%, benzīns - par 18,9%, bet auto gāze - par 26,3%. Dārgākas bija lietotas automašīnas, kā arī pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi un personisko transportlīdzekļu apkope un remonts.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 1,7%. Sadārdzinājās ziedi, televīzijas abonēšanas maksa, laikraksti un žurnāli. Lētāka bija barība lolojumdzīvniekiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums gada laikā bija ēdināšanas pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumiem, elektroenerģijai, mājokļa mēbelēm, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, mājokļa īres maksai. Savukārt cenas samazinājās siltumenerģijai, autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas