Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

PB: Latvija ir starp līderiem līdzvērtīgu ekonomisko iespēju nodrošināšanā sievietēm

Latvija ir ierindojusies starp sešām pasaules valstīm, kas saņēmušas maksimālo vērtējumu indeksā par līdzvērtīgu ekonomisko iespēju nodrošināšanu sievietēm, izriet no Pasaules Bankas pētījuma "Sievietes, bizness un tiesības 2019: Reformas pēc desmit gadiem".

Latvija līdzās Beļģijai, Dānijai, Francijai, Luksemburgai un Zviedrijai Pasaules Bankas vērtējumā ir ieguvusi augtāko vērtējumu - 100 punktus - līdztiesības nodrošināšanā. Tas nozīmē, ka valsts regulējums pētītajās jomās sniedz sievietēm un vīriešiem līdzvērtīgas iespējas. Pirms desmit gadiem neviena valsts nesasniedza šādu rādītāju.

Tikmēr Igaunija ieguvusi 97,5 punktus, bet Lietuva - 93,75 punktus.

Pētījumā publicētais indekss pēta nozīmīgākos notikumus sieviešu karjeras laikā, sākot ar darba gaitu sākšanu līdz aiziešanai pensijā, kā arī tiesību aizsardzību katrā no šiem posmiem. Dati aptver desmit gadu periodu, kurā 187 valstis tika pētītas pēc astoņiem rādītājiem.

Globāli raugoties, pēdējo desmit gadu laikā veiktās reformas ir uzlabojušas sieviešu ekonomisko iekļaušanu, bet plaisa tomēr saglabājas. Pētījuma rezultāti liecina, ka pasaulē sievietēm, salīdzinot ar vīriešiem, joprojām tiek nodrošinātas trīs ceturtdaļas regulējumā paredzēto tiesību.

Pasaules Bankā norāda, ka dzimumu līdztiesības sasniegšana ir ilgtermiņa process, kas prasa stingru politisko gribu un saskaņotas valdības, pilsoniskās sabiedrības un starptautisko organizāciju pūles. Tādējādi regulējuma reformām, kas ir svarīgs pirmais solis, ir būtiska nozīme.

Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) uzsvēra, ka Latvijai ir, ar ko lepoties, jo mūsu bērni aug sabiedrībā, kur ikviens, neatkarīgi no dzimuma, saņem līdzvērtīgas iespējas brīvi pārvietoties, sākt darbu un saņemt darba samaksu, stāties laulībā un audzināt bērnus, kā arī vadīt uzņēmumu, pārvaldīt īpašumu un saņemt pensiju. "Tas ir viens no pamata uzdevumiem uz izaugsmi vērstai ekonomikai, kā arī pamatnosacījums pārticīgai un veiksmīgai sabiedrībai," viņš sacīja.

Top komentāri

Sandra
S
Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ pie mums nestrādā tipiskās Rietumu feministu stulbības. Mums ir stipras sievietes, kuras neļauj sevi padarīt par kaut kādiem upuriem feministu politiku dēļ.Man ir divas augstākās izglītības, bērni un vīrs. Tas viss ir iespējams. Reizēm ir kauns klausīties cik nevarīgas un vārgas ir rietumu sievietes, kuras tā apspiežot. Būtu izgājušas reālu padomju kolu tad zinātu ko nozīmē apspiešana.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas