Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pēc dažiem mēnešiem varēs pateikt, cik liela bijusi emigrācija no Latvijas

Lai arī redzamākā tautas skaitīšanas darbu daļa tika pabeigta jau 10.jūnijā, tas neliecina, ka tautas skaitīšana ir noslēgusies un visi nepieciešamie dati par Latvijas iedzīvotājiem ir iegūti. Veicot jebkuru apsekojumu, jāsaprot, ka nevar iegūt 100% atbildētību, vēl jo vairāk tāda mēroga pasākumā kā tautas skaitīšana.

Vienmēr kāda iedzīvotāju daļa paliek nesastapta klātienē – mājās vai arī interneta tautas skaitīšanā, kas ir izskaidrojums ar dažādiem iemesliem, kā prombūtne, darba specifika, nevēlēšanās piedalīties tautas skaitīšanā, Dienai skaidro Centrālās statistikas pārvaldes preses sekretārs Aldis Brokāns.


Latvijas tautas skaitīšanas "redzamākajā" daļā ir iegūta informācija par 1.9 miljoniem iedzīvotāju, kuri piedalījās tautas skaitīšanā internetā, ieradās uz tautas skaitīšanas iecirkņiem vai tika apsekoti ar skaitītāju starpniecību. CSP apzinās, ka šajā posmā nav iegūta informācija par visiem iedzīvotājiem un līdz ar to izmantos citus risinājumus informācijas par nesastaptajiem iedzīvotājiem iegūšanai un apkopošanai. Viens no būtiskākajiem avotiem informācijas iegūšanā ir valsts informācijas sistēmas un administratīvie reģistri, kuru saturošās informācijas izvērtēšana sniegs pamatojumu par iedzīvotāju atrašanos Latvijā vai ārpus tās.

Kritēriji, atbilstoši kuriem tautas skaitīšanā nesastaptie iedzīvotāji varētu tikt iekļauti valstī pastāvīgi dzīvojošo iedzīvotāju skaitā, ir sagatavoti un tiks nodoti Tautas skaitīšanas komisijas ekspertiem izvērtēšanai un apstiprināšanai.

Atbilstoši Tautas skaitīšanas likumam tautas skaitīšanas galvenie rezultāti ir jāpublicē ne vēlāk kā 2012. gada februārī. Attiecīgi tiks veikti dažādu statistikas rādītāju pārrēķini. Kā, piemēram, nodarbinātības rādītāji, dati par iedzīvotāju emigrāciju, IKP uz vienu iedzīvotāju u.c. Pašreiz iedzīvotāju skaita aprēķinus CSP izstrādā, izmantojot Iekšlietu ministrijas PMLP Iedzīvotāju reģistra informāciju un no pašvaldību dzimtsarakstu iestādēm saņemtos civilstāvokļa notikumu reģistrus. Diemžēl, daļa iedzīvotāju nepilda Iedzīvotāju reģistra likuma prasības un, ja uzturēšanās laiks ārpus Latvijas ir ilgāks par sešiem mēnešiem, neinformē PMLP par jauno dzīvesvietas adresi ārvalstī.

CSP norāda, ka tikai pēc Latvijas tautas skaitīšanas galīgo rezultātu iegūšanas varēs objektīvi noteikt Latvijas iedzīvotāju skaitu. Kā arī noliegt vai apstiprināt datus par dažu pētnieku izteiktajiem pieņēmumiem par milzīgajiem - līdz ceturtdaļai miljona cilvēku - emigrācijas apjomiem no Latvijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas