Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pekala tiek pie augsta nozīmējuma Vašingtonā

ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala jau augusta sākumā pametīs Latviju, jo ticis pie jauna un augsta nozīmējuma Vašingtonā. Nākamais pakāpiens viņa karjerā būs vadoša pozīcija Ārlietu dienesta institūtā (senior management position within Foreign Service Institute).

Pekala, kurš diplomātiskajās aprindās tiek augstu vērtēts, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem norādīja, ka būtiska ir nevis viņa paša rotācija, bet gan lieliskās Latvijas un ASV attiecības, kas esot ļoti labā formā. "Mēs esam lieliski draugi, labi partneri, ļoti, ļoti spēcīgi sabiedrotie."

Kā Latvijas un ASV attiecību pamatu Pekala žurnālistiem minēja drošības jautājumus. Atvadu vizītē vēstnieks Valsts prezidentam vēlreiz apliecinājis ASV rūpes par Latvijas drošību un suverenitāti. "Latvija ir viens no mūsu spēcīgākajiem, pozitīvākajiem, labākajiem draugiem un partneriem. Visu, ko mēs darām, mēs darām kopā." Kā nākotnē nozīmīgus reģionus, kur abas valstis varētu strādāt kopā, Pekala norādīja Centrālāziju un Austrumu partnerības valstis, kas ir arī Latvijas kā nākamās Eiropas Savienības Padomes prezidentūras vienas no prioritātēm. Vašingtonai būtiskas ir arī rūpes par enerģētisko drošību.

Pekala sacīja, ka jau drīzumā Baltais nams nosauks viņa iespējamā pēcteča vārdu. Arī nākamais ASV sūtnis Latvijā lieliski gādāšot par abu valstu attiecībām, pārliecināts bija diplomāts. Vienlaikus ierastā prakse gan liecina, ka vēstnieku nomaiņa prasa zināmu laiku, tādēļ līdz brīdim, kamēr Latvijā ieradīsies jaunais vēstnieks, varētu nākties pagaidīt.

Pekala, kas darbu Latvijā sāka tikai pirms nepilniem diviem gadiem - 2012. gada 4. septembrī - ir karjeras diplomāts. Arī pirms Pekalas Vašingtona uz Rīgu bija sūtījusi karjeras diplomāti Džūditu Gārberi, kura darbu Latvijā sāka 2009. gada augustā un pildīja savus pienākumus nepilnus trīs gadus. Gārberes priekšgājējs Čārlzs Larsons Rīgu pameta pēc nepilna gada darba līdz ar ASV prezidenta Obamas ievēlēšanu amatā. Iepriekš nepilnus trīs gadus ASV vēstnieces Latvijā pienākumus pildīja Ketrīna Toda Beilija. Vēl pirms viņas šos pienākumus trīs gadus pildīja Braiens Karlsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas