Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pensiju mantošana nespīd

Latvijā atšķirībā no kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas, kā arī vairākām citām Eiropas Savienības dalībvalstīm netiek piešķirta atraitņa pensija. Kamēr citur pensionāri "manto" daļu mirušā laulātā vai pat tikai civilpartnera pensijas, mūsu valstī jāsamierinās ar vienreizēju pabalstu divu pensiju apmērā, pirmdien, 26. maijā, vēsta laikraksts Diena.

"Atraitņa pensija nepastāv, jo tā savulaik netika iekļauta obligāto iemaksu likmē," skaidro Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta (SAD) direktore Jana Muižniece.

Latvijas Pensiju likums nosaka, ka vecuma pabalsta apmērs ir tieši atkarīgs no katra cilvēka individuālā ieguldījuma - darba stāža, veiktajām sociālajām iemaksām un pensionēšanās vecuma.

"Nebūtu korekti, ja personas, kas noteiktu laiku maksājušas vienādas sociālās apdrošināšanas iemaksas, aizejot pensijā, tiktu diferencētas atkarībā no laulātā drauga esamības. Bez tam jebkādu papildu garantiju ieviešana pensiju sistēmā saistīta arī ar papildu finansiālo resursu nepieciešamību," norāda LM SAD vecākā referente Saulveiga Krastiņa.

Ierosinājumus ieviest atraitņu pensiju pirms vairākiem gadiem bija iecienījuši dažādi politiskie spēki, un tiem bija raksturīgi izskanēt tieši priekšvēlēšanu laikā. Piemēram, TB/LNNK Saeimas frakcija savulaik bija sagatavojusi Pensiju likuma grozījumus un parlaments tos pat bija nodevis izskatīšanai komisijās. Priekšlikumi argumentēti ar apstākli, ka, ja pensionāri bija raduši iztikt ar divām pensijām, pēc dzīvesbiedra zaudēšanas rocība kļūst šaurāka. Turklāt arī saimniecība visu laulības dzīvi pārim bijusi kopīga. Tomēr pret minētajām iecerēm ikreiz asi iebildusi LM un Finanšu ministrija, kuru argumenti pēdējos gados atturējuši politiķus aktualizēt atraitņu pensijas jautājumu.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 26.maija, numurā!

Top komentāri

zvirbulēns
z
Kad tiks mantotas bankās iemaksātās pensijas otrā līmeņa naudiņas, kad iemaksātās naudas nepaliks bankām?
Par ģimeni
P
Ja Latvijas valsts atbalsta ģimeniskās vērtības, tad atraitņa pensijai ir jābūt! Tad cilvēki GAN dibinās ģimenes, GAN saglabās tās, GAN taisīs bērnus, GAN audzinās tos tādā pat garā. Protams, ka ne jau šāds likums visu mainīs, bet valsts parādīs savu pozitīvo nostāju šajā jautājumā, un atbalstu ĢIMENISKUMAM.
mamma
m
Sieva uzturēdama ģimenes pavardu nav veikusi nekādas iemaksas, bet vīrs rukādams saņēmis nodokļu atlaides par apgādājamo. Kāpēc tad šo naudiņu nevarētu ieskaitīt sociālajā budžetā sievas pensijai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas