Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Kopā pērn slimnīcās ārstējušies 13 794 narkoloģiskie pacienti, tostarp lielākā daļa jeb 96% šo pacientu slimnīcās nonākusi saistībā ar alkohola lietošanu

Pērn ārstēti 253 marihuānas lietotāji ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem

Pagājušā gada laikā ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem marihuānas lietošanas dēļ ārstēti 253 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Viņu vidū lielākā daļa marihuānas lietotāju bija vīrieši, proti, gada laikā no kopējā šīs grupas pacientu skaita tikai 25 bija sievietes. Lielākā daļa marihuānas lietotāju, kas pagājušā gada laikā ārstējušies, bija vecumā no 15 līdz 29 gadiem. Visvairāk jeb 65 marihuānas lietotāji bijuši vecuma grupā no 20 līdz 24 gadiem. Ārstējušies arī astoņi bērni vecumā no desmit līdz 14 gadiem, kā arī viens cilvēks vecuma grupā no 50 līdz 54 gadiem, kurš ir vecākais ārstētais cilvēks marihuānas lietošanas dēļ.

Pērn kopumā no kanabinoīdu lietošanas ārstēti 294 cilvēki, tostarp saistībā ar marihuānas lietošanu - 253 cilvēki, sintētisko kanabinoīdu lietojuši 35 no ārstētajiem cilvēkiem, bet vēl seši cilvēki ārstējušies saistībā ar hašiša un tā eļļas lietošanu.

Narkoloģisko pacientu, kuri ārstējās slimnīcās, vidū ir arī kanabinoīdu lietotāji. Kanabinoīdu kaitējoši pārmērīgas lietošanas dēļ slimnīcās nonākuši 17 cilvēki, bet atkarības dēļ - vēl 27 cilvēki.

Kā liecina SPKC dati, slimnīcās ievērojami lielāks skaits cilvēku nonākuši saistībā ar citu apreibinošu vielu, tostarp alkohola, lietošanu. Kopā pērn slimnīcās ārstējušies 13 794 narkoloģiskie pacienti, tostarp lielākā daļa jeb 96% šo pacientu slimnīcās nonākusi saistībā ar alkohola lietošanu.

Pērn slimnīcās bojā gājuši 15 narkoloģiskie pacienti, un visi no viņiem bojā gājuši alkohola lietošanas dēļ.

Kā ziņots, Saeima 2015.gadā noraidīja iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu ar ierosinājumu par marihuānas dekriminalizāciju. Par šī ierosinājuma noraidīšanu balsoja arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti.

Tomēr Latvijas politiķu vidū diskusijas par šo jautājumu atkal atsākušās, pēc tam, kad šogad jūlija nogalē Gruzijas Konstitucionālā tiesa lēma par labu marihuānas lietošanas legalizācijai.

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) aģentūrai LETA iepriekš pauda viedokli, ka Latvijas sabiedrība nav gatava marihuānas legalizēšanai medicīnas vajadzībām, jo, lai runātu par marihuānas legalizēšanu, "jābūt ļoti skaidrām sabiedrības brieduma pazīmēm", taču šobrīd ministre legalizēšanu nevarot atbalstīt.

Ministre atzina, ka ir pierādījumi, kas apstiprina marihuānas izmantošanas lietderību dažādu diagnožu ārstniecībā, tomēr viņa uzskata, ka Latvijas sabiedrība šādam solim nav gatava.

Arī Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis, paužot personīgo viedokli, aģentūrai LETA teica, ka marihuāna medicīnā var būt noderīga, tomēr, viņaprāt, lai to legalizētu ārstnieciskām vajadzībām, Latvijas sabiedrībai vēl "nedaudz jāpaaugas". "Latvija pagaidām nav sasniegusi nepieciešamo līmeni, lai varētu legalizēt marihuānu medicīniskām vajadzībām," uzskata onkologs.

Savukārt Latvijas Sāpju izpētes biedrība atbalsta kanabioīdu jeb marihuānas produktu legalizēšanu medicīniskām vajadzībām. Pēc biedrības valdes priekšsēdētāja, algologa jeb sāpju ārsta Mihaila Ārona paustā, nākotnē kanobioīdu izmantošana būs populāra, jo šie produkti ir efektīvi hronisku sāpju gadījumos, īpaši onkoloģisku un neiropātisku sāpju ārstēšanā.

Arī Iekšlietu ministrija (IeM) uzskata, ka Latvijā ir iespējama diskusija par marihuānas lietošanas legalizāciju medicīniskām vajadzībām, taču patlaban ministrija nekādas likumdošanas iniciatīvas par šo jautājumu nav plānojusi, aģentūrai LETA atzina IeM.

Tikmēr ZZS valdes loceklis, Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, paužot personīgo viedokli, aģentūrai LETA sacīja, ka atbalsta marihuānas lietošanas un audzēšanas legalizēšanu medicīniskām vajadzībām, bet par to vēl nepieciešamas profesionāļu debates un diskusijas sabiedrībā. Tāpat nepieciešama diskusija par marihuānas vispārīgas lietošanas dekriminalizāciju, izvērtējot šāda soļa plusus un mīnusus, uzskata Tavars.

Tomēr ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, valdes loceklis Augusts Brigmanis aģentūrai LETA teica, ka neatbalsta marihuānas lietošanas un audzēšanas legalizāciju medicīniskos nolūkos. Vienlaikus viņš atzina, ka diskusija par to varētu būt, ja ārstu vairākums nāktu ar attiecīgu iniciatīvu. Politiķis arī pauda pārliecību, ka līdzīga pozīcija ir ZZS valdes vairākumam.

Top komentāri

Dzenis
D
Kopā pērn slimnīcās ārstējušies 13 794 narkoloģiskie pacienti, tostarp lielākā daļa jeb 96% šo pacientu slimnīcās nonākusi saistībā ar alkohola lietošanu..........No citāta var secināt, ka alkohola lietošanai sabiedrība ir nobriedusi, bet marihuānas vēl ne.
Normāls
N
Diezgan propagandisks virsraksts. Tā piebildīte, ka 96% procenti ir ārstēti no alkoholisma, cilvēkam, kas neuzspiedīs uz raksta, ir bezjēdzīga. Virsraksts gan visiem ļaudīm ietekmēs viedokli atverot portāla sākumlapu. Esmu lietojis gan vienu, gan otru un uzskatu, ka kopumā marihuāna ir daudz labāka. No marihuānas parasti iestājas miers un nekādi gļuki absolūti nesākas. Vienkārši labs garstāvoklis un joki liekas smieklīgāki. Naktī paiet garām cilvēkam, kas sapīpējies pavisam noteikti ir patīkamāk nekā tādam, kas sadzēries grūstās, klaigā un meklē kautiņu. Sākumā baidījos, bet tur patiesi nekas diži traks nav. Un turos pa gabalu no narkotikām tā, ka nevar teikt, ka tie ir vārti uz stiprām narkotikām. Alkohola ražotājiem jau izdevīgi, ka marihuāna ir aizliegta, jo to jau katrs sev uz palodzes varētu izaudzēt. Šņabi mājās grūtāk uztaisīt.
ZIBSNIS
Z
Cepums tam, kurš izdomāja :"Jā, šim rakstam liksim šādu virsrakstu". Ārstēšana no marihuānas psihiskiem vai uzvedības traucējumiem- nu gadās, bet izpostītām vai strīdos nonākušām vairāk, kā 130000 ģimenēm, jo atkarība nav viegli ārstējama īpaši, ja alkohols ir lētākais un pieejamākais Baltijā. Pie ārstēšanās no alkohola var vēl pieminēt bēdīgo statistiku no morga, kur cilvēki alkohola ietekmē nogalina cits citu un ārsti vairāk nevar palīdzēt. Alkohols ir lielisks šķīdinātājs- šķīdina visu- atmiņas, attiecības, draudzību, dzīvi un arī dzīvību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas