Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pētījums: Koki var palielināt gaisa piesārņojumu pilsētās

Populārais uzskats, ka koki samazina gaisa piesārņojumu un uzlabo dzīvi pilsētās, var izrādīties nepatiess, vēsta britu izdevums The Guardian. Atklāts, ka koki var arī palielināt piesārņotā gaisa daudzumu, kuru cilvēki ieelpo, paziņojusi institūcija, kas sniedz neatkarīgus ieteikumus valsts un reģionu pārvaldēm saistībā ar sabiedrības veselības jautājumiem.

"Lapas un zari palēnina gaisa straumes, liekot kaitīgajām daļiņām nogulsnēties. Tie var darboties arī kā cieto daļiņu un ķīmisko vielu novades sistēmas, un tam var būt tiešs vai netiešs efekts uz gaisa kvalitāti. Gaisa kvalitāte zem kokiem var pasliktināties tieši ielas līmenī, tuvāk transportlīdzekļiem," rakstīts Nacionālā Veselības un aprūpes izcilības institūta vadlīniju projektā, kas paredzēts reģionālajām pārvaldēm, lai cīnītos ar gaisa piesārņojumu.

Institūts nerekomendē cirst kokus, lai mazinātu piesārņojumu, taču mudina plānotājus, vietējās varas iestādes un attīstītājus ņemt vērā pētījumā minētos secinājumus, proti, ka nepareizi izvietoti un apsaimniekoti apstādījumi var pasliktināt, nevis uzlabot gaisa kvalitāti pilsētā.

"Ne vienmēr ir patiesi tas, ka koki mazina gaisa piesārņojumu. To ietekme uz gaisa kvalitāti ir atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram, sugas, lapotnes blīvuma, gadalaika un vēja virziena. Gaisa cirkulācija ielu līmenī variēs atkarībā no koku izmēriem, skaita un izvietojuma," vēstīts ziņojumā.

Vadlīnijās arī apskatītas sekas, kuras var radīt citi pilsētvidē realizētie pasākumi, kas tiek veikti, lai uzlabotu cilvēku dzīves kvalitāti. Piemēram, ātrumu ierobežojošie vaļņi un trokšņu barjeras arī var palielināt gaisa piesārņojumu, norādīts institūta ziņojumā.

Paredzams, ka ziņojums, kas sastāv no 60 lapaspusēm, tiks iekļauts valdības atbildē Augstākajai tiesai. Sekojot vairākām lietām, ko uzsācis advokātu birojs ClientEarth, tiesa ir pieprasījusi ātrāku reakciju, lai mazinātu gaisa piesārņojumu, kas izraisa vairāk nekā 40 000 pāragras nāves gadījumus Lielbritānijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas