Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Petraviča rosinās sociālā nodrošinājuma pabalsta minimālo apmēru noteikt 109 eiro

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) rosinās noteikt sociālā nodrošinājuma pabalsta minimālo summu 109 eiro apmērā, kā arī līdz tikpat lielai summai celt vecuma pensijas aprēķina bāzi vispārējā gadījumā, aģentūrai LETA sacīja ministre.

Jau vēstīts, ka Satversmes tiesa (ST) ceturtdien par neatbilstošu Satversmei atzina sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru nenodarbinātām personām ar invaliditāti un senioriem.

Lūgta komentēt Satversmes tiesa (ST) ceturtdienas spriedumu, kas par neatbilstošu Satversmei atzina sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru nenodarbinātām personām ar invaliditāti un senioriem, ministre stāstīja, ka vēl detalizēti ar ar to nav iepazinusies, tomēr tiesas lemtais viņai neesot bijis pārsteigums.

Patlaban valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs vispārējā gadījumā ir 64,03 eiro mēnesī, personām ar invaliditāti - 80 eiro mēnesī, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības - 122,69 eiro mēnesī.

Personām ar I un II invaliditātes grupu pabalsts gan ir lielāks, jo tiek piemērots koeficients attiecīgi 1,3 un 1,2. Attiecīgi personai ar I invaliditātes grupu vispārējā gadījumā pabalsts ir 104 eiro vai personai ar invaliditāti kopš bērnības - 159,50 eiro. Savukārt personai ar II invaliditātes grupu vispārējā gadījumā - 96,00 eiro vai personai ar invaliditāti kopš bērnības - 147,23 eiro.

Petraviča uzsvēra, ka valdībā virzīs minimālā ienākumu līmeņa sistēmas pilnveides plānu, kurā, līdzīgi kā pērn, viņa piedāvās celt sociālā nodrošinājuma pabalstu un minimālās pensijas aprēķina bāzi līdz 109 eiro.

2019.gadā ministre gan lūdza šo pabalstu un minimālās pensijas aprēķina bāzi palielināt līdz 99 eiro, tomēr no nepieciešamās summas toreiz izdevies iegūt vien trešdaļu.

Vienlaikus ministre stāstīja, ka ST savā spriedumā ir norādījusi atsevišķi uz strādājošām un nestrādājošām personām, kā arī personām ar invaliditāti, tāpēc ministrijai vēl būs jāizvērtē detalizētāk, vai tiesa ir ņēmusi vērā piemērotos koeficientus attiecībā uz invaliditātes grupām, tomēr Petraviča uzsvēra, ka atbalsta minimums tik un tā nedrīkstēs būt zemāks kā 109 eiro.

Diskusija var noritēt arī par augstāku summu, tomēr tā nedrīkst būt zemāka kā 109 eiro, uzskata Petraviča.

"Ja gribam, lai cilvēki iekļaujas darba tirgū, ir jābūt motivācijai. Ja atbalsts nestrādājošai personai ir daudz lielāks nekā strādājošai personai, tad tas vairs nebūs darba tirgū integrējošs, veicinošs atbalsts," klāstīja politiķe, uzsverot, ka ministrijai vēl rūpīgi jāiepazīstas ar spriedumu, jo tas sasaucas arī ar citiem pabalsta veidiem.

Petraviča arī stāstīja, ka Labklājības ministrijā šobrīd noris darbs pie nākamā gada budžeta, un "šis nebūs jautājums par to - ir vai nav nauda". "Tāds ir ST spriedums, kuru valdībai ir jāpilda, līdzīgi kā par garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeni," teica ministre, vienlaikus uzsverot, ka GMI nevar būt augstāks nekā sociālā nodrošinājuma pabalsts vai minimālā pensijas aprēķina bāze.

Savukārt premjers Krišjānis Kariņš (JV) sola, ka Satversmes tiesas spriedums tiks respektēts. Ministru prezidents no atbildīgās Labklājības ministrijas sagaidot priekšlikumus par turpmāko rīcību - redzējumu par nepieciešamajiem uzlabojumiem pabalstu sistēmā kopumā, ņemot vērā, ka šogad šis jau ir otrais nelabvēlīgais Satversmes tiesas spriedums par minimālā ienākuma atbalsta sistēmu.

Labklājības ministrijai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta jautājums ir jāvērtē visas sociālās drošības sistēmas kontekstā, uzskata premjers.

Jau ziņots, ka ST šodien valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru nenodarbinātām personām ar invaliditāti un senioriem atzina par neatbilstošu Satversmei. Tiesa atzina Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumu punktu, ciktāl tas nosaka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru nenodarbinātām personām ar invaliditāti un senioriem, par neatbilstošu vairākiem Satversmes pantiem un spēkā neesošu no 2021.gada 1.janvāra.

Spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Tiesībsargs Juris Jansons iepriekš savā runā tiesai uzsvēra, ka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji pamatā ir personas ar invaliditāti, kurām ir nepieciešams plašāks veselības aprūpes pakalpojumu klāsts.

Atbildētāji tiesai uzsvēra, ka apstrīdētais pabalsts funkcionē kā papildu atbalsts, nevis pamatienākums. Tāpat tika akcentēts valsts jau nodrošinātais kopējais sociālo pakalpojumu

Jau vēstīts, ka lieta ierosināta pēc tiesībsarga pieteikuma. Tiesībsargs uzskata, ka apstrīdētajā normā noteiktais valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs nav pietiekams, lai nodrošinātu tā saņēmēju pamatvajadzības - veselīgu ēdienu, apģērbu, mājokli, veselības aprūpi un obligāto izglītību.

Lai gan valsts ekonomika attīstījusies, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs ilgstoši nav pārskatīts, uzsvēris Jansons. Turklāt tas, viņaprāt, noteikts, pamatojoties uz politiskiem apsvērumiem, nevis ekonomiskiem rādītājiem. Tādējādi tiesībsarga ieskatā valsts neesot pienācīgi izpildījusi no Satversmē izrietošo pozitīvo pienākumu nodrošināt personām sociālo palīdzību.

Tiesībsargs norāda, ka apstrīdētajā normā noteiktais valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs izraisa tā saņēmēju sociālo atstumtību un nenodrošina viņiem vienlīdzīgas iespējas, salīdzinot ar ekonomiski aktīvām personām.

ST iepriekš beidza skatīt citu pēc Jansona pieteikuma ierosinātu lietu par GMI līmeņa atbilstību Satversmes 1. un 109.pantam.

25.jūnijā ST atzina, ka GMI līmenis neatbilst Satversmei. ST secināja, ka likumdevējs nav izlēmis būtiskākos ar GMI saistītos jautājums, tostarp kādām pamatvajadzībām tas tiek izmaksāts, kā arī nav izstrādāta GMI līmeņa noteikšanas metode.

Ņemot vērā ekonomiskos faktorus un citus apsvērumus, ST nolēma, ka apstrīdētā norma atzīstama par spēkā neesošu no 2021.gada 1.janvāra.

pievienota 11.-12.rindkopa

Top komentāri

ļuļa
ļ
man arī ir priekšlikums. ministru un deputātu algas piesaistīt nevis minimālajai algai kā tagad, bet lūk šiem te pabalstiem un minimālajām pensijām.
jopcik
j
ar 109 eur pat samaksāt par mājokli nevar ,kur nu vēl kautko ēdamu nopirkt mēnesim :(
Launums
L
ari 109 eiro ir pret Satversmi, tas nozime 3 eiro diena; ar 3 eiro diena ir bads.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas