Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pieaugs akcīzes nodoklis degvielai un atsevišķiem tabakas izstrādājumiem

No šodienas palielinās akcīzes nodoklis degvielai un atsevišķiem tabakas izstrādājumiem, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Svinu nesaturošam benzīnam par 1000 litriem akcīzes nodoklis pieaugs no 476 eiro līdz 509 eiro. 

Benzīna un etilspirta maisījumam jeb degvielai E85, kurā absolūtā spirta saturs gala produktā ir no 70 līdz 85 tilpumprocentiem no kopējā produkta daudzuma, par 1000 litriem akcīze augs no 142,8 eiro līdz 152,7 eiro.

Savukārt dīzeļdegvielai, petrolejai, degvieleļļai un dīzeļdegvielas un rapšu sēklu eļļas vai no rapšu sēklu eļļas iegūtas biodīzeļdegvielas sajaukumam par 1000 litriem akcīze palielināsies no 372 eiro līdz 414 eiro.

Naftas gāzei par 1000 kilogramiem akcīze augs no 244 eiro līdz 285 eiro, dīzeļdegvielai (gāzeļļai) un dīzeļdegvielai (gāzeļļai), kurai ir pievienota no rapšu sēklu eļļas biodīzeļdegviela, kura tiek izmantota lauksaimniecības produkcijas ražošanai, akcīze augs no 55,8 eiro līdz 62,1 eiro.

Savukārt smēķējamai tabakai, tabakas lapām un karsējamai tabakai par 1000 gramiem akcīzes nodoklis palielināsies no 70 eiro līdz 75 eiro, bet cigāriem un cigarillām par 1000 gabaliem akcīze augs no 88 eiro līdz 95,2 eiro.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aprēķiniem, tādējādi mazumtirdzniecībā benzīna cena varētu augt par 0,04 eiro litrā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), dīzeļdegvielai - par 0,05 eiro litrā, ieskaitot PVN, bet naftas gāzei - par 0,03 eiro, ieskaitot PVN.

Savukārt cigāriem un cigarillām (10 paciņā) cenas mazumtirdzniecībā varētu augt par 0,09 eiro, ieskaitot PVN, bet smēķējamai tabakai (40 grami paciņā) - par 0,24 eiro, ieskaitot PVN.

VID vērsa uzmanību uz to, ka naftas produktu un tabakas izstrādājumu apritē iesaistītajiem tirgotājiem jāveic atbilstošo preču inventarizācija, normatīvos noteiktajā termiņā jāiesniedz VID akcīzes nodokļa starpības aprēķins un jāsamaksā akcīzes nodokļa starpība par krājumā esošajiem naftas produktiem un tabakas izstrādājumiem.

VID ir izstrādājis metodisko materiālu naftas produktu un tabakas izstrādājumu tirdzniecībā iesaistītajiem komersantiem, ar kuru var iepazīties VID interneta vietnē vid.gov.lv: Nodokļi, Akcīzes nodoklis, Informatīvie un metodiskie materiāli, atverot sadaļu Par akcīzes preču inventarizāciju nodokļa starpības summas aprēķināšanu saistībā nodokļa likmju maiņu. 

Savukārt šā gada 1.martā tiks palielināts akcīzes nodoklis alkoholiskajiem dzērieniem.

No 1.marta akcīzes nodokļa likmes augs vīnam, raudzētiem dzērieniem (virs 6%) un starpproduktiem (līdz 15%) par 100 litriem - akcīze augs no 101 eiro līdz 111 eiro, starpproduktiem (virs 15% un līdz 22%) par 100 litriem akcīze augs no 168 eiro līdz 185 eiro, bet spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem par 100 litriem absolūtā spirta akcīze palielināsies no 1564 eiro līdz 2025 eiro. Alum par katru absolūtā spirta tilpumprocentu par 100 litriem akcīze pieaugs no 7,4 eiro līdz 8,1 eiro.

Top komentāri

Keramzīts
K
Kungi, varbūt pietiks celt nodokļus. Vai gribat lai projāmbraukšana turpinas. Nekas jau nenotiksies, ja neiznāks ko samaksat algas deputātiņiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas