Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Piensaimniecībām piešķirto 7,6 miljonu eiro atbalstu izmaksās septembrī

Piensaimniecībām piešķirtie 7,6 miljoni eiro piena šķirņu slaucamo govju produktivitātes datu izvērtēšanai tiks izmaksāti šā gada septembrī, aģentūru LETA informēja Lauku atbalsta dienestā (LAD).

Lai saņemtu atbalstu, šķirnes dzīvnieku organizācijām līdz šā gada 1.septembrim jāiesniedz apsekoto ganāmpulku īpašnieku sarakstus LAD, tajos iekļaujot tos lauksaimniekus, kuriem ganāmpulki ir reģistrēti Lauksaimniecības datu centrā un kuri 2015.gada periodā no 1.janvāra līdz 1.augustam katru mēnesi ir nodevuši pienu pārstrādei.

Ir noteikta atbalsta diferenciācija - par govīm ar izslaukumu līdz 6999 kilogramiem, pirmpienēm un govīm ar vēl nenoteiktu produktivitāti ir paredzēts vienreizējs maksājums 45 eiro, bet par augstražīgām govīm - 60 eiro, ja izslaukums ir no 7000 līdz 8999 kilogramiem, vai 70 eiro - ja izslaukums ir vismaz 9000 kilogramu.

Jau vēstīts, ka valdība 18.augusta sēdē lēmusi - lai mazinātu Krievijas pērn noteiktā embargo sekas, piena ražotājiem jau šogad piešķirs atbalstu kopumā 7,6 miljonu eiro apmērā, kas tiks novirzīts piena šķirņu slaucamo govju ciltsdarbam.

Kā tika norādīts Zemkopības ministrijas ziņojumā valdībai, Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, kas pagarinātā aizlieguma dēļ turpināsies arī nākamgad. Lai ganāmpulku īpašnieki, kuri regulāri katru mēnesi pienu pārdod pārstrādei, neciestu vēl lielākus zaudējumus, nepieciešams tūlītējs finansiāls atbalsts.

Tāpat skaidrojumā norādīts, ka līdz ar importa aizliegumu piena pārstrādes uzņēmumos joprojām veidojas gatavās produkcijas pārpalikums, bet tas uzņēmumiem liek samazināt piena iepirkuma cenu. Augustā piena iepirkuma cena varētu samazināties līdz 206 eiro par tonnu, kas ir par 30,7% mazāk nekā iepriekšējā gada jūlija vidējais rādītājs. Līdz ar to piena iepirkuma cena ir noslīdējusi zem ražošanas pašizmaksas, kas Latvijā vidēji ir 0,269 eiro par kilogramu piena.

Atbalstu paredzēts sniegt saskaņā ar Eiropas Komisijas attiecīgo regulu, kas tika izdota 2014.gada 25.jūnijā, paredzot konkrētas atbalsta kategorijas lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarē.

Kā ziņots, piena iepirkuma cenas lejupslīde Latvijā sākās pērn rudenī, kas tika skaidrots gan ar Krievijas embargo piena pārprodukcijai, gan arī ar vispārējām tendencēm pasaules piena tirgos.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kuriem ciltsdarbam piešķirts 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,6 miljoni - minētais ES atbalsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas