Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pirmās instances tiesa attaisno

Vidzemes rajona tiesa Limbažos ir attaisnojusi par kukuļošanu pusmiljona eiro apmērā apsūdzēto bijušo va/s Latvijas dzelzceļš valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni un Igaunijas miljonāru Oļegu Osinovski. Spriedums nav galīgs, to iespējams pārsūdzēt Vidzemes apgabaltiesā.

Prokuratūra bija lūgusi tiesu abiem apsūdzētajiem piemērot četrus gadus ilgu cietumsodu. Prokuratūra Magonim prasīja piemērot arī mantas konfiskāciju, atņemot tiesības ieņemt valdes locekļa amatu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās uz pieciem gadiem.

Savukārt Osinovskim nekādi papildsodi netika prasīti. Tāpat prokuratūra lūdza atzīt 499 500 eiro, kas tika konfiscēti, abus aizturot, par noziedzīgi iegūtu mantu un konfiscēt valsts labā.

Komentējot tiesas spriedumu, prokuratūra ar preses sekretāres Aigas Eidukas starpniecību norāda, ka prokuratūra spriedumu noteikti pārsūdzēs. 

Kādreizējais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieks Juris Jurašs, kurš ar minēto lietu strādājis un pašlaik ir Saeimas deputāts no JKP, Dienai pauda, ka tiesas spriedums viņam nav pārsteigums, jo jau labu laiku esot klīdušas baumas, ka tiesnesis Kārlis Jansons gatavo attaisnojošu spriedumu. 

Pēc Juraša domām, lietā ir savākts pietiekams daudzums pierādījumu notiesājošam spriedumam. Saeimas deputāts arī izteica savas personīgās šaubas par tiesneša Jansona godaprātu un profesionalitāti.

Jānorāda, ka pērnā gada janvārī Jansonam Tiesnešu disciplinārkolēģija ir piemērojusi disciplinārsodu – rājienu, viņš sodīts par ex parte sarunām jeb sarunām bez abu pušu dalības, pavasarī Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija par viņu sniegusi negatīvu novērtējumu.

Savukārt Igaunijas miljonāra Osinovska advokātes Jeļenas Kvjatkovskas neilgi pēc tiesas sprieduma izplatītajā paziņojumā minēts: "Jau iepriekš norādīju gan uz apsūdzības slikto kvalitāti, gan uz pilnīgu pierādījumu trūkumu, tāpēc šāds tiesas spriedums ir likumsakarīgs." Advokāte spriedumu vērtē kā taisnīgu un juridiski korektu.

Diena jau 2020. gada 18. septembra rakstā vēstīja, ka KNAB un prokuratūras darbs pierādījumu savākšanā un iegūšanā ir neapmierinošs: "Atklājas aizvien jauni fakti par to, kas juristu aprindās gadiem ilgi dēvēts par "Juraša metodēm", – paviršību, nolaidību un nevērību pret formālām likuma prasībām KNAB darbā. Tas var novest pie tā, ka par nelikumīgi iegūtu un līdz ar to nederīgu var tikt atzīts vienīgais sarunu ieraksts, kura saturu apsūdzība traktē kā apliecinājumu tam, ka Osinovskis maksājis Magonim pusmiljona eiro kukuli par uzvaras nodrošināšanu lokomotīvju iepirkumā."

Raksta autors publicists Lato Lapsa 5. oktobra rakstā Dienā min, ka attiecībā uz KNAB un prokuratūras darba defektiem runa nav tikai par vienu, visticamāk, nelikumīgi iegūtu telefonsarunu. "Apsūdzībās arī acīmredzami mēģināts piesegt izmeklēšanas trūkumus un no noklausītajām sarunām izspiest maksimumu," raksta Lapsa.

Pats Jurašs, lūgts komentēt Lapsas rakstos minēto par KNAB slikto darbu un nelikumīgi iegūto telefonsarunu, kuru tāpēc nevar izmantot par pierādījumu, atbild, ka rakstus nav lasījis, līdz ar to neko komentēt nevar. 

Toreizējā KNAB amatpersona Jurašs 2016. gada vasarā publiski paziņoja, ka viņam piedāvāts kukulis, lai Magoņa un Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods.

Jurašs apgalvoja, ka vēl pirms publiska paziņojuma tolaik Jaroslava Streļčenoka vadīto KNAB un Ērika Kalnmeiera vadīto prokuratūru informējis par mēģinājumu viņu piekukuļot. Jurašs sacīja, ka, nesekojot reakcijai un izmeklēšanai no šo iestāžu puses, viņš nolēmis par notikušo informēt sabiedrību, izmantojot plašsaziņas līdzekļus. 

Saistībā ar minēto tika sākts kriminālprocess par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski, un prokuratūra viņam uzrādījusi apsūdzību par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu. Pašlaik lietas izskatīšana turpinās pirmajā tiesu instancē.

Jāatgādina, ka saskaņā ar apsūdzību 2015. gada vasarā Osinovskis Magonim nodevis aptuveni 500 000 eiro lielu kukuli saistībā ar uzņēmuma LDz ritošā sastāva serviss daudzmiljonu iepirkumu – vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Osinovskim piederoša uzņēmuma Skinest Rail. 

Pats Osinovskis atkārtoti uzsvēris, ka viņš kā privātpersona samaksājis Magonim komisiju par viņa privāto kontaktu izmantošanu Krievijas dzelzceļā, lai atjaunotu līgumu starp Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcu un Krievijas dzelzceļu

Kriminālprocesu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja KNAB.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas