Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Pirmie nopietnie vēja postījumi iespējami svētdienas pēcpusdienā

Pirmie nopietnie vēja postījumi - atsevišķi lūzuši koki un elektrolīniju bojājumi - Latvijā gaidāmi ne agrāk kā svētdienas pēcpusdienā, bet Rīgā stiprākais vējš pūtīs tikai pirmdienas rītā, liecina sinoptiķu prognozes.

Saskaņā ar jaunāko informāciju tuvākajā naktī, kā arī svētdienas priekšpusdienā dienvidrietumu vēja maksimālais ātrums brāzmās Latvijā būs 13-18 metru sekundē (m/s), bet Kurzemes rietumu piekrastē - 22-24 m/s. Svētdienas pēcpusdienā un vakarā vējš brāzmās pastiprināsies līdz 18-22 m/s, vietām Kurzemē un Ziemeļvidzemes piekrastē - līdz 24 m/s, Kurzemes rietumkrastā - līdz 25-28 m/s.

Rīgā svētdien naktī un no rīta dienvidu, dienvidrietumu vējš brāzmās pūtīs līdz 14 m/s, dienas otrajā pusē brāzmas pastiprināsies līdz 20 m/s. Stiprākais vējš galvaspilsētā gaidāms pirmdienas rītā, kad iespējamas ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 25 m/s, piekrastē - līdz pat 28 m/s. Tad Rīgā arī gaidāms augsts ūdens līmenis līča piekrastē, Daugavā, pilsētas kanālā un citās saistītajās ūdenstilpēs.

Svētdien visā Latvijā būs apmācies un lietains laiks, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +6..+11 grādiem.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicinājis iedzīvotājus sagatavoties spēcīgajām vēja brāzmām. Lai vētra nepārsteigtu nesagatavotus, vēlams uzlādēt mobilo telefonu, sagatavot kabatas lukturīšus un pārliecināties, ka mājās ir baterijas, kuras ievietot radioaparātā.

Daudzdzīvokļu māju iemītnieki aicināti pārliecināties par to, ka uz viņu balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst, tādējādi apdraudot garāmgājēju veselību un dzīvību. Tās lietas, kuras nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina. Jāaizver logi, durvis un bēniņu lūkas.

Ja jānovieto automašīna, tam jāizvēlas vietas, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā.

Lai vētra neapdraudētu cilvēku veselību un dzīvību, VUGD aicina iespēju robežās vētras laikā uzturēties telpās, jo lūstoši koki, vēja norauti reklāmas stendi un ēku konstrukciju daļas var apdraudēt ne tikai cilvēku veselību, bet arī dzīvību.

VUGD neiesaka lietot lietussargu, jo tas samazina redzamību, pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot citus garāmgājējus.

Arī Latvenergo aicina būt īpaši piesardzīgiem un netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads. Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, ziņot pa bezmaksas tālruni 80 200 404 vai zvanīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa numuru 112.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas