Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Plāno celt akcīzes nodokli smēķējamai tabakai un tabakas lapām

Ministru kabineta sēdē šodien tika izskatīta iespēja mainīt akcīzes nodokli smēķējamai tabakai un tabakas lapām.

Eiropas Savienības Padomes direktīva par tabakas izstrādājumiem piemērotā akcīzes nodokļa struktūru un likmēm paredz, ka no 2015.gada 1.janvāra akcīzes nodoklis smēķējamai tabakai - sasmalcinātajai tabakai, kas paredzēta cigarešu tīšanai, ir vismaz 54 eiro par kilogramu, savukārt no 2018.gada janvāra - 60 eiro par kilogramu.

Likumā par akcīzes nodokli ir noteikts, ka pašlaik akcīzes nodoklis šādai tabakai ir 55,49 eiro par kilogramu, savukārt no 2018.gada 1.janvāra - 60 eiro par kilogramu. Latvijā vienāda akcīzes nodokļa likme tiek piemērota smēķējamai tabakai - sasmalcinātai tabakai, kas paredzēta cigarešu tīšanai, un citai smēķējamai tabakai, kā arī tabakas lapām, jo tie ir savstarpēji aizvietojami produkti.

Akcīzes nodoklis cigaretēm tiek palielināts regulāri katru gadu jūlijā, līdz tas 2018.gada 1. jūlijā būs 60 eiro par 1000 cigaretēm un 25% no maksimālās cigarešu mazumtirdzniecības cenas, bet aprēķinātais nodoklis nedrīkst būt mazāks kā 100 eiro par 1000 cigaretēm.

Savukārt Veselības ministrija (VM) ierosina pārskatīt akcīzes nodokli smēķējamai tabakai, ņemot vērā to, ka regulāri katru gadu tiek paaugstināts akcīzes nodoklis cigaretēm, kas ir pamata produkts tabakas izstrādājumu kategorijā. VM ierosina palielināt akcīzes nodokli smēķējamai tabakai par 11,7% - 2016.gada 1.janvārī tas būtu 62 eiro par kilogramu. 2017.gada 1.janvārī rosināts nodokli palielināt uz 70 eiro par kilogramu jeb par 12,9% un 2018.gada 1.janvārī - 78 eiro par kilogramu jeb palielināt par 11,4%.

Tā kā pašlaik likumā par akcīzes nodokli jau ir noteikta akcīzes nodokļa palielināšana smēķējamai tabakai līdz 2018.gada 1.janvārim un, lai novērstu tiesiskās paļāvības principa pārkāpšanu, akcīzes nodokļa palielinājuma pārskatīšana smēķējamai tabakai ir jābūt saskaņotai ar attiecīgās nozares pārstāvjiem, informē Finanšu ministrija.

Akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem būtu palielināms samērīgi, lai patērētājs nemainītu vienas kategorijas produktus pret citiem. Tādējādi tiktu nodrošināts tirgus līdzsvars un būtu paredzami valsts budžeta ieņēmumi. Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija atbalsta pakāpenisku un samērīgu akcīzes nodokļa smēķējamai tabakai palielināšanai, kur palielinājuma temps būtu līdzīgs akcīzes nodokļa palielinājuma tempam cigaretēm.

Akcīzes nodokļa palielinājumam smēķējamai tabakai un tabakas lapām vajadzētu būt samērīgam un pakāpeniskam - aptuveni par 4% katru gadu līdzīgi kāds ir akcīzes nodokļa cigaretēm palielinājuma temps, skaidro Finanšu ministrija.

Ierosināts akcīzes nodokli smēķējamai tabakai un tabakas lapām ar 2016.gada 1.janvārī palielināt uz 58 eiro par kilogramu, 2017.gada janvārī - 60 eiro par kilogramu un 2018.gada 1.janvārī - 62 eiro par kilogramu.

Aprēķināts, ka šis solis budžetā nākamgad ienesīs papildu 0,14 miljonus eiro, 2017.gadā - 0,31 miljonu eiro, 2018.gadā - 0,27 miljonus eiro.

Par šo priekšlikumu vēl turpināsies diskusijas nākamā gada valsts budžeta veidošanas laikā gan valdībā, gan Saeimā, kā arī ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas