Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Policija biedē viedtālruņu lietotājus

19. februārī Rīgas Pašvaldības policija (RPP) prezentēja viedtālruņu lietotni, kura rīdziniekiem ļauj augšupielādēt video un fotoattēlus no piefiksētajiem noziegumiem. Iepazīstinot ar jauno lietotni, RPP uzsvēra, ka "mobilā aplikācija izveidota, lai uzlabotu komunikāciju iedzīvotāju un Rīgas pašvaldības policijas starpā", un pauda cerību par aktīvu sabiedrības iesaisti kārtības nodrošināšanā.

Šī ir jau otrā lietotne, kuras mērķis ir uzlabot iedzīvotāju saziņu ar atbildīgajiem dienestiem, - janvārī ar tādu nāca klajā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.


Lietotne izspiego 

Tomēr, par spīti labajiem mērķiem, īsi pēc lietotnes publiskās prezentācijas sociālajos tīklos RPP lietotne tika nodēvēta par "stukaču rīku" un internetā izplatījās ziņa par potenciāli satraucošu lietošanas nosacījumu 25. punktu, kur minēts, ka RPP saņem un saglabā informāciju no lietotāja izmantotā interneta pārlūka (tostarp IP adresi, sīkfailus). Vienkāršoti sakot - RPP, izmantojot aplikāciju, piekļūst visam, ko lietotājs apskata internetā. Vairāki potenciālie lietotāji pauda sašutumu un paziņoja, ka aplikāciju ir izdzēsuši. 

Arī Dienas aptaujātie digitālo mediju eksperti norāda, ka šādas informācijas vākšana ir absolūti nepieņemama. Sociālo mediju projektu vadītājs Vilhelms Meisters vēl piebilda, ka policijas vēlme ievākt šādus datus ir krietni satraucošāka nekā tad, ja to dara mārketinga nolūkiem. Turklāt, ja lietotne patiešām ievāktu šādus datus, RPP, iespējams, pārkāptu Fizisko personu datu aizsardzības likumu un personas tiesības uz privātumu, Dienai skaidroja advokātu biroja Borenius privātuma tiesību eksperte Linda Bīriņa. "Jebkurai personas datu apstrādei (tostarp datu ievākšanai, glabāšanai, izmantošanai) ir jābūt atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā. Pat tad, ja persona ir devusi savu piekrišanu, bet konkrētie dati nav nepieciešami aplikācijas funkcionalitātei vai mērķiem, kas skaidri definēti lietošanas noteikumos, šāda datu ievākšana nebūtu pieļaujama," uzsver juriste. Arī tehnoloģiju eksperts Jānis Palkavnieks norāda, ka konkrētās lietotnes darbībai šādi dati nav vajadzīgi.


Kļūda kopējot

Lietotnes izstrādātāji RATE Business Solutions, izdzirdot jautājumu par šādu datu ievākšanu, pauda pārsteigumu. Uzņēmuma pārstāvis Edijs Stikuts Dienai skaidroja, ka šādas funkcijas produktā nav iekļautas. 

Savukārt RPP sabiedrisko attiecību pārstāve Inese Krieviņa uzsver, ka pārpratums radies, jo "sākotnēji aplikācijas lietošanas noteikumi tika veidoti, par pamatu ņemot tipveida mobilās mājaslapas lietošanas noteikumus". No tā secināms, ka RPP bija kļūdījusies, uzskatot, ka starp viedtālruņa lietotnes un mobilās vietnes lietošanas nosacījumiem nav atšķirības. 

Pēc Dienas uzdotajiem jautājumiem gan pāris stundu laikā kļūdas tika izlabotas. I. Krieviņa uzsvēra, ka lietotne līdz šim arī nav uzkrājusi nekādus datus par pārlūka vēsturi. 

Visu Raivja Vilūna rakstu Policija biedē lietotājus lasiet pirmdienas, 9.martā laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas