Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Precizēs vēsturiskā spēkrata statusa piešķiršanas kritērijus Latvijā

Satiksmes ministrijā (SM) patlaban tiek izstrādāti grozījumi transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos, lai precizētu vēsturiskā spēkrata statusa piešķiršanas kritērijus transportlīdzekļiem Latvijā, liecina SM informācija.

Kā skaidroja ministrijā, kritēriju precizēšana novērsīs statusa piešķiršanu transportlīdzekļiem, kuri ir nolietoti un sliktā tehniskā stāvoklī, un kuru īpašnieki cenšas iegūt vēsturiskā spēkrata statusu, lai varētu izvairīties no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa nomaksas.

Pagājušā gada 6.decembrī stājās spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kura 10.panta 1.5 daļa nosaka, ka transportlīdzekli, kurš ir vismaz 30 gadus vecs un atbilst Ministru kabineta (MK) noteiktajām vispārīgajām prasībām, var reģistrēt kā vēsturisku spēkratu. Vispārīgās prasības, kādam jāatbilst transportlīdzeklim, kā arī kārtību, kādā transportlīdzeklim piešķir un anulē vēsturiskā spēkrata statusu, nosaka MK.

Patlaban vēsturisko spēkratu normatīvais regulējums ietverts Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos, kuru 76. punktā noteikts, ka transportlīdzeklim vēsturiskā spēkrata statusu piešķir, ja tas atbilst spēkā esošajiem starptautiskajiem tehniskajiem noteikumiem. Šos tehniskos noteikumus 2010. gadā izdevusi Starptautiskā Antīko spēkratu federācija, kurā Latviju pārstāv Latvijas Antīko automobiļu klubs.

Pēc SM ieskatiem, tehnisko noteikumu normas ir neskaidri formulētas un interpretējamas. Noteikumi ir novecojuši, bet to jaunā redakcija vēl nav akceptēta.

Par to liecina arī tas, ka vēsturiskā spēkrata statusu arvien vairāk mēģina iegūt transportlīdzekļu īpašnieki, kuru spēkrati ir sliktā tehniskā un vizuālā stāvoklī, bez būtiskas vēsturiskas vērtības, savukārt atteikumus juridiski pamatot esot grūti, norāda SM.

Tāpēc nepieciešams veikt grozījumus Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos.

Priekšlikumus par noteikumu projektu, norādot vārdu, uzvārdu, adresi, tālruņa numuru un e-pasta adresi, iespējams sniegt līdz šā gada 11.janvārim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas