Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Prezidentam lūdz rosināt izmeklēšanu par aizdomīgo Olaines atkritumu krātuves sanāciju

Rīgas pilī pirmdien iesniegti Olaines novada iedzīvotāju paraksti, lūdzot Valsts prezidentam un kādreizējam vides ministram Raimondam Vējonim uzdot izmeklēšanas iestādēm noskaidrot apstākļus un saukt pie atbildības visus, kuri nav pienācīgi īstenojuši Olaines bīstamo atkritumu krātuves sanāciju un maldinājuši Latvijas sabiedrību un Eiropas Savienību, vēsta Jaunaolaimes kultūras nama vadītājs Viktors Melbārdis.

Parakstu vākšana notikusi, ņemot vērā iedzīvotāju bažas un arī publiski izskanējušo informāciju, ka aizvien saglabājas Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves piesārņojums, lai arī īstenoti daudzus miljonus vērti sanācijas darbi un apgalvots, ka draudi cilvēku veselībai šīs izgāztuves apkaimē ir novērsti.

Laikraksts Diena pagājušajā nedēļā vēstīja, ka 2015. gadā rekordtempā – tikai četru mēnešu laikā – tika īstenots Valsts vides dienesta (VVD) projekts Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projekts 1. kārta, kura mērķis bija likvidēt atklātu piesārņojuma avotu, lai novērstu turpmāku piesārņojošo vielu, galvenokārt organiskās sintēzes blakusproduktu un atkritumvielu, emisijas vidē. VVD solīja, ka tiks likvidēts vēsturiskais piesārņojums, samazināsies piesārņoto vielu koncentrācija izgāztuves teritorijā, draudi turpmākai piesārņojošo vielu noplūdei gruntsūdeņos un līdz ar to arī draudi iedzīvotāju veselībai.

Vairāki vides eksperti sarunā ar Dienu pauda izbrīnu par izlietotās summas apsaimniekošanas iespējamību tik īsā laikā, proti, ka projektam atvēlētie 6,7 miljoni eiro iztērēti, ik mēnesi attīrīšanas darbiem izlietojot ne mazāk kā 1,5 miljonus eiro.

Turklāt vairāki vides aizsardzības entuziasti šogad martā paņēma paraugus no it kā attīrītās teritorijas un veica to analīzi laboratorijā. Rezultāti ir neglaimojoši – vairākās vietās noņemto gruntsūdeņu un augsnes paraugu laboratoriskā analīze atklājusi, ka piesārņojums aizvien pārsniedz normatīvajos aktos pieļaujamo robežu, bet atsevišķās vietās pārsniegums ir ārkārtīgi liels, tas nozīmē, ka sanācijas darbi nav veikti pilnvērtīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas