Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Protesta akcijā pie Saeimas ap 70 cilvēku prasa novērst nelegālo pārvadātāju darbošanos

Šodien protesta akcijā pie Saeimas ap 70 cilvēku prasa novērst nelegālo pārvadātāju darbošanos. 

Mītiņa dalībnieki rada troksni, regulāri svilpjot un pūšot nelielās sarkanās taurītēs. Pasākuma dalībniekus ik pa laikam uzrunā viens no organizatoriem. Pēc viņa mudinājuma klātesošie sāka saukt, lai pie viņiem iznāk deputāti. 

Uz dažāda vecuma protestētāju plakātiem rakstīts "Šodien lēti ar nelegāli - rīt ar kājām!", "Nost nelegālos pārvadājumus - mēs par drošu braukšanu!", "Bremzē likumu - esiet ar nelegāliem?" un vairāki citi saukļi.

Pasākuma laikā tiek izmantotas arī bungas un skaņu pastiprinošā sistēma, kura gan nedarbojas bez problēmām. 

Kā ziņots, pilnsabiedrība "Rīgas mikroautobusu satiksme" šodien no plkst.9 līdz 11 iepretim Saeimas ēkai organizē piketu, lai pievērstu uzmanību problēmām pasažieru pārvadājumu nozarē un pieprasītu sakārtot normatīvos aktus, novēršot nelegālo pārvadātāju darbības, kas godīgiem pārvadātājiem rada zaudējumus. 

"Rīgas mikroautobusu satiksmes" vadītājs Vitālijs Komars norāda, ka piketā piedalīsies pārvadātāji ne tikai no Rīgas, bet arī no Bauskas, Alūksnes, Saldus un citām pilsētām, kas saskaras ar nelegālo pārvadātāju radītajiem zaudējumiem. Iecerēts, ka protesta akcijā piedalīsies ap 100 cilvēku, tostarp Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas un citu organizāciju biedri. 

Jau ziņots, ka nelegālo pārvadātāju dēļ "Rīgas mikroautobusu satiksmei" radušās ievērojamas grūtības pārņemt mikroautobusu maršrutu tīklu Rīgā. Uzņēmumi, kuri zaudējuši tiesības darboties šajos maršrutos, reģistrējas kā neregulārie pārvadātāji un pēc brīva grafika uzņem pasažierus, dodoties reisā pirms oficiālā pārvadātāja. 

Līdzīgi notiek ne tikai Rīgā, bet arī daudzos starppilsētu maršrutos, tādējādi uzņēmumi, ar kuru noslēgti līgumi par šo maršrutu apkalpošanu, cieš zaudējumus, taču ar tā sauktajiem neregulārajiem pārvadātājiem, kas darbojas pēc regulāro pārvadātāju principiem, pašreizējā likumdošana neļauj efektīvi cīnīties, jo formāli to darbība nav nelegāla. 

Komars aģentūrai LETA norādīja, ka "Rīgas mikroautobusu satiksme" ik mēnesi neregulāro pārvadātāju dēļ cieš aptuveni 20 000 latu zaudējumus. Valstī kopumā nesakārtotās likumdošanas dēļ pārvadātāji cieš zaudējumus līdz pat 5 miljoniem latu gadā, liecina uzņēmēja aplēses. 

Rīgas domes Satiksmes departaments saskaitījis, ka kopumā gan Rīgas, gan starppilsētu maršrutos darbojas ap 30 līdz 40 neregulāro pārvadātāju transportlīdzekļu. 

Jau ziņots, ka departamenta Kontroles dienests savas kompetences ietvaros veic neregulārā pārvadātāja kontroli un pārvadātāju dokumentācijas atbilstību normatīvajiem aktiem, kas reglamentē neregulāro pārvadājumu jomu. Ja tiek konstatēti pārkāpumi, piemēram, nav noslēgti darba līgumi, netiek ievērota autovadītāju darba laika uzskaite u.c., un tie ir Kontroles dienesta kompetencē, tiek uzsākta administratīvā lietvedība. Savukārt par pārkāpumiem, kuri nav Kontroles dienesta kompetencē, piemēram, par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu, darba līguma neesamību, tiek ziņots atbildīgajām institūcijām. 

Tāpat Kontroles dienests strādā ciešā sadarbībā ar Valsts policiju - rīko kopējus reidus, jo par daudziem pārkāpumiem var sodīt tikai policija. 

Tomēr departamenta Kontroles dienests šo pārvadātāju darbību nevar apturēt, jo pārvadātāji darbojas likuma robežās un nav klasificējami kā nelegāli. Lai pierādītu, ka šie pārvadātāji ir nelegāli, ir nepieciešamas normatīvo aktu izmaiņas - jāveic grozījumi Autopārvadājumu likumā, precīzi definējot neregulāros pārvadājumus, un jāizstrādā Ministru kabineta noteikumi, kas reglamentē neregulārā pārvadājuma jomas darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas