Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

PTAC piemērojusi nebanku kreditoram 4finance 9000 latu lielu naudas sodu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sodījis nebanku kreditoru AS 4finance 9000 latu lielu naudas sodu. PTAC uzlicis par pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšana, pietiekami neizvērtējot patērētāju maksātspēju, portālu Diena.lv informēja PTAC.

Komersantam uzlikts par pienākumu nekavējoties nodrošināt maksātspējas vērtēšanu atbilstoši likuma prasībām, tajā skaitā, uzsākt kredīta ņēmēju ienākumu pietiekamības izvērtēšanu pirms katra kredīta izsniegšanas, ja kredīts nav pakļauts likumā minētajiem izņēmumiem.

PTAC konstatējis, ka komersants izsniedzis kredītus, neizvērtējot kredītu ņēmēju ienākumus, bet tikai pamatojoties uz kredīta ņēmēja kredītvēsturi, kas nesniedz informāciju par tā aktuālo maksātspēju kredīta ņemšanas brīdī.

PTAC, izvērtējot komersanta izdarītā administratīvā pārkāpuma raksturu, atzina pārkāpumu par būtisku, jo AS 4finance ilgstoši ir izsniegusi kredītus, pienācīgā apmērā neizvērtējot kredīta ņēmēju maksātspēju, t.i., nav ieguvusi un izvērtējusi ziņas par to, vai un kādi kredīta ņēmējiem ir ienākumi, no kuriem atmaksāt saņemto kredītu un procentus par kredīta lietošanu.

"AS 4finance īstenotā komercprakse skārusi plašu patērētāju loku un, iespējams, radījusi finanšu grūtības tiem patērētājiem, kuri nespēja savlaicīgi atmaksāt saņemtos kredītus. Turklāt komersants, iegūstot datus par kredītu ņēmēju ienākumiem, varēja šo risku samazināt," teikts PTAC paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas