Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

PTAC: RNP no klientiem iekasējuši gan līgumsodus, gan nokavējuma procentus

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), izvērtējot SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) īstenoto komercpraksi, konstatējis, ka klientiem par kavētu rēķinu apmaksu vienlaikus piemēroti gan līgumsodi, gan likumiskie nokavējuma procenti, kas ir pretrunā ar Civillikumu un patērētāju tiesību aizsardzību regulējošo normatīvo aktu prasībām.

Kā informēja PTAC pārstāve Evija Lene, tā uzskatāma par negodīgu komercpraksi, taču RNP jau esot iesnieguši rakstveida apņemšanos pārkāpumu novērst un skartajiem patērētājiem veikt pārrēķinu.

Rakstveida apņemšanās nozīmē, ka RNP ir labprātīgi atzinusi pieļauto pārkāpumu un apņēmusies novērst tā kaitīgās sekas, kā arī turpmāk mainīt savu komercpraksi. 

PTAC skaidro, ka saskaņā ar Civillikumu līgumsodu par saistību nepienācīgu izpildi vai neizpildīšanu termiņā var prasīt tikai tādā apmērā, kādā tas pārsniedz prasīto procentu summu, kas radusies pēc neizpildes iestāšanās brīža. Tas nozīmē, ja nokavējumu procentu summa ir lielāka par līgumsodu, prasīt var tikai procentus, savukārt, ja līgumsods ir lielāks par nokavējuma procentiem, tad līgumsodu var prasīt kā starpību starp līgumsodu un nokavējuma procentiem.

Piemēram, ja patērētājam aprēķināti likumiskie nokavējuma procenti 2,01 eiro apmērā, bet līgumsods par saistību nepienācīgu izpildi ir 12,60 eiro apmērā un tas nepārsniedz 10% no parāda atlikuma, tad pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs papildus likumiskajiem nokavējuma procentiem prasīt līgumsodu 10,59 eiro apmērā.

PTAC aicina klientus, kuriem parāda gadījumā ir ticis piemērots līgumsods un likumiskie procenti un kuri jau ir veikuši minēto maksājumu apmaksu, vērsties pie RNP ar attiecīgu iesniegumu par pārrēķina veikšanu. Neskaidrību gadījumā PTAC aicina patērētājus vispirms sazināties ar RNP.

Saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju PTAC vērš uzmanību, ka RNP saviem klientiem par savlaicīgi nesamaksātiem rēķiniem ārkārtējās situācijas laikā nepiemēros nokavējuma procentus, kā arī līgumsodu. Tomēr RNP aicina visus klientus iespēju robežās par pakalpojumiem norēķināties savlaicīgi, lai neveidotos apjomīgi parādi, ko vēlāk būs grūti segt.

Papildus PTAC atgādina, ka 5.aprīlī spēkā stājies likums Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību, kas nosaka, ka laika posmā no 1.aprīļa līdz 1.septembrim nokavējuma procenti par civiltiesiskas saistības izpildīšanas nokavējumu nevar pārsniegt likumiskos procentus, kas patērētāju līgumu gadījumā ir 6% gadā.

Top komentāri

jānis
j
Tajos namsaimniekos pulcējas tāda sabiedrības šļura, ka nav saprotams, kur vispār viņus atrod. Un viņu ir tik daudz.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas