Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

PTAC soda negodīgu e-komersantu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pieņēmis lēmumu patērētāju kolektīvo interešu pārkāpuma lietā, kurā par konstatētajiem pārkāpumiem SIA Tehnoline ir piemērota soda nauda 30 tūkstošu eiro apmērā, kā arī uzlikts tiesiskais pienākums izbeigt lēmumā konstatēto negodīgo komercpraksi un aizliegta līdzīgas negodīgas komercprakses īstenošana turpmāk.

Pārkāpumi konstatēti tīmekļa vietnē Tehnoline.lv, kur patērētājiem piedāvātas preces un par to iegādi ar patērētājiem slēgti distances līgumi. PTAC salīdzinoši īsā laika posmā saņēma lielu skaitu patērētāju iesniegumus par negodīgu komercpraksi distances tirdzniecības jomā. PTAC konstatēja, ka Tehnoline savā vietnē maldina patērētājus par piedāvāto preču pieejamību vai to pieejamību noteiktajā termiņā, kā arī nav piegādājusi patērētājiem pasūtītās preces apsolītajā termiņā.

Vienlaikus, atbilstoši patērētāju sniegtajai informācijai, Tehnoline nav risinājusi patērētāju sūdzības, tai skaitā, nav atmaksājusi naudu gadījumos, kad patērētāji izbeidza līgumu tādēļ, ka pasūtītās preces nav piegādātas.

Patērētājiem ar komersantu arī nav iespējams sazināties, jo tas neatbild uz klientu vēstulēm un tālruņu zvaniem.

Vienlaikus PTAC konstatēja, ka, vietne Tehnoline darbojas un tajā netiek nodrošināta normatīvajiem aktiem atbilstoša informācija. Lai izvērtētu konkrēto situāciju, PTAC centās sazināties ar komersantu, pieprasot paskaidrojumus, taču atbildes uz PTAC nosūtītajām vēstulēm netika sniegtas. PTAC secināja, ka komersants nav veicis nepieciešamos pasākumus, lai izbeigtu minētās negodīgās komercprakses īstenošanu, kā arī to, ka pastāv pamatots risks, ka līdzīga veida komercpraksi komersants varētu veikt arī turpmāk.

Izmeklēšanas laikā PTAC atklāja uzņēmuma darbībā sekojošus pārkāpumus:

  • uzņēmums nenodrošina patērētājiem pasūtīto un apmaksāto preču pienācīgu piegādi;
  • uzņēmums nepilda normatīvajos aktos noteikto patērētāju samaksātās naudas summas atmaksas pienākumu gadījumos, kad patērētāji vienpusēji atkāpjas no noslēgtā distances līguma tādēļ, ka nav veikta preces piegāde;
  • uzņēmums izvairās no patērētāju sūdzību izskatīšanas (nav iespējams sazināties ar Sabiedrību) saistībā ar noslēgtajiem līgumiem;
  • vietnē netiek nodrošināta iespēja saglabāt distances līguma noteikumus;
  • vietnē netiek nodrošināta normatīvajiem aktiem atbilstoša informācija par sūdzības izskatīšanas un ārpustiesas strīdu risināšanas kārtību, kā arī nav norādīta elektroniskā saite uz strīdu risināšanu tiešsaistē (SIT) platformu atbilstoši 2013. gada 21. maija Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.524/2013 par patērētāju strīdu izšķiršanu tiešsaistē un ar ko groza Regulu (EK) Nr.2006/2004 un Direktīvu 2009/22/EK 14.punktam;
  • vietnē nav pieejama Ministru kabineta 2014.gada 20.maija noteikumu Nr.255 Noteikumi par distances līgumu (noteikumi Nr.255) pielikuma B daļai atbilstoša atteikuma veidlapa.

Ņemot vērā, ka Vietnē un attiecībā uz noslēgtajiem līgumiem Sabiedrības negodīgā komercprakse nav izbeigta, var tikt turpināta vai atsākta, kā arī to, ka konkrētās negodīgās komercprakses rezultātā saglabājas būtisks patērētāju interešu aizskāruma risks, komersantam par izdarītajiem pārkāpumiem ir:

  • uzlikts tiesisks pienākums nekavējoties izbeigt attiecīgo negodīgo komercpraksi;
  • aizliegta lēmumā norādītā negodīgā komercprakse, ja tā vēl nav uzsākta, bet ir paredzama;
  • uzlikta soda nauda 30 000 eiro apmērā.

PTAC atgādina patērētājiem sekot līdzi saviem pirkumiem internetā un iepriekš izlasīt atsauksmes ne tikai par precēm, bet arī par pārdevējiem. Preču piedāvājumi, kuriem ir īpaši zema cena, ne vienmēr tiek izmantoti godīgos nolūkos un var būt maldinoši. Pirms distances pirkuma izdarīšanas, īpaši gadījumos, ja to vērtība ir salīdzinoši augsta, ieteicams iepazīties ar citu personu sniegto informāciju, piemēram, sūdzībām, atsauksmēm un citu attiecīgā pārdevēja tirgus reputāciju raksturojošu informāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas