Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

PVD sāk meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) otrdien sācis meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, portālu Diena.lv informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

Vakcīnu izvietošana, izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, turpināsies divas nedēļas. Tā kā trakumsērgas gadījumi savvaļas dzīvniekiem divus gadus nav konstatēti un kopš 2013.gadā februāra nav atklāti arī mājas dzīvniekiem, PVD vakcinēs meža dzīvniekus Latvijas pierobežā ar Krieviju un Baltkrieviju, teritorijās, kas atrodas 70-100 kilometru (km) attālumā no robežas.

"PVD aicina šīs teritorijas iedzīvotājus, kuri pamanījuši vakcīnu - brūnganu kubiņu, nedaudz mazāku par sērkociņu kastīti, to neaiztikt, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs," uzsvēra Joffe.

Saskaņā ar sniegto informāciju, meža dzīvnieku vakcinācijai tiek izmantota novājināta trakumsērgas vīrusa celmu saturoša vakcīna Lusvulpen, kas iestrādāta zivju miltu, tauku un parafīna maisījuma iekšpusē.

Pēc Joffes teiktā, vakcīnas tiks izvietotas vienmērīgi - 20 līdz 25 vakcīnas uz vienu kvadrātkilometru, kā arī apdzīvotu vietu tuvumā.

Lai arī vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, ja cilvēks ir nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu (ēsmas iekšpusē tā ir šķidra) un tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta. "PVD aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tās nekādā gadījumā neaiztikt. Lai gan vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, to apēdot dzīvnieka veselība nebūs apdraudēta," viņa sacīja. 

PVD uzsver, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk nevakcinēti suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu. 

Pateicoties savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, trakumsērgas izplatība Latvijā ar katru gadu būtiski samazinās. Salīdzinot ar 2005.gadu, kad PVD sāka meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, trakumsērgas gadījumu skaits ir samazinājies - 2005.gadā (421 gadījums), bet 2012.gadā (viens gadījums).

Trakumsērgas apkarošana ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm. PVD izstrādāto trakumsērgas apkarošanas programmu ir apstiprinājusi un līdzfinansē Eiropas Komisija.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas