Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Raidījums: Liela daļa jaunlaulāto sastopas ar nepatīkamu pārsteigumu

Ar nepatīkamu pārsteigumu nākas sastapties daļai jaunlaulāto, kuri uzreiz pēc kāzām vēlas doties kāzu ceļojumā, vēsta TV3 Ziņas.

Sievai pārejot vīra uzvārdā, vai otrādi, pase kļūst nederīga un par ceļojumu uzreiz pēc kāzām jāizmirst. Rīgas pilsētas Austrumu dzimtsarakstu nodaļā sastaptie Jana un Dmitrijs atzīst, ka iepriekš par to nav zinājuši. Nu saderinātie apspriedīsies un domās, kā rīkoties, jo bija plānojuši doties ceļojumā ja ne kāzu dienā, tad nākamajā noteikti.

Tieslietu ministrijai pakļautā Dzimtsarakstu departamenta vadībā uz šo problēmu skatās birokrātiski: vispirms jānomaina pase, tad var doties ceļojumā. Vai arī jaunā sieva vai vīrs var uzvārdu mainīt jau pēc ceļojuma - par 70 eiro papildus samaksu. Par izņēmumiem īpaši jaunlaulātajiem nevarot būt ne runas.

Arī Rīgas pilsētas Austrumu dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Mārīte Silniece zina stāstīt, ka zvani ar jautājumiem par šo tēmu tiek saņemti regulāri; viņai nav skaidrs, ko precēties gribētājiem ieteikt.

Nezinot par šo šķērsli, nereti jaunie pāri vai viņu vecāki lidmašīnas biļetes jau nopirkuši uz vecā vārda, kā dāvanu kāzās. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) nāk pretī jaunlaulātajiem, īpašos gadījumos pasi nomainot pat vienas dienas laikā. Taču likums ir nepielūdzams.

"Jebkuras izmaiņas dokumentā iekļautajos datos izraisa tā derīguma izbeigšanos," saka PMLP Personu apliecinošo dokumentu departamenta direktors Inguss Treiguts.

Šī problēma parādījusies tikai pēdējos gados - līdz ar personu datu sistēmas modernizēšanu. Ja agrāk ar dzimtsarakstu nodaļu vai mācītāju varējis sarunāt, ka laulību iereģistrē nedaudz vēlāk, tad tagad bez ievadīšanas sistēmā nav iespējams pat izdrukāt laulības apliecību.

PMLP gan atklāj būtisku sistēmas robu, kas izskaidro, kāpēc neviena jaunā sieva uz robežas vēl nav palikusi. "Mēs neveicam visu pasaules valstu apziņošanu par to, ka tagad persona ir stājusies laulībā," saka I.Treiguts. Paies vismaz 30 dienas, kamēr fakts par to, ka pase vairs nav derīga, tiks ievadīts reģistrā.

Šķērsot robežu ar nederīgu dokumentu nav likumīgi un tas rada liekus satraukumus, tāpēc arī Treiguts piekrīt, ka šo likuma normu varētu uzlabot. Tikmēr jaunlaulātajiem jārēķinās ar to, ka uzvārda maiņas gadījumā pase vairs nav derīgs ceļošanas dokuments.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas