Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Reģionālās televīzijas vaicā valdībai: ko valsts darīs, lai nozari saglabātu?

Reģionālās un vietējās televīzijas nosūtījušas atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā pauž bažas par apdraudējumu nozares turpmākai pastāvēšanai.Vēstulē teikts, ka 2011.gada 1.janvārī tiks pārtraukta vietējo un reģionālo televīziju apraide virszemes ciparu formātā. Tādēļ vietējo un reģionālo televīziju pārstāvji lūdz valsts augstākās amatpersonas sniegt skaidru atbildi jautājumā, vai valsts ir ieinteresēta turpmākā šīs nozares pastāvēšanā un ko tā darīs, lai nozari saglabātu.

Pēc straujās pārejas uz ciparu apraidi Latvijā par nozari atbildīgās institūcijas noteikušas, ka reģionālās televīzijas (vietējās televīzijas vispār netiek pieminētas) var tikt pārraidītas ēterā tikai ar SIA "Lattelecom" starpniecību, kuram ir nodots lietošanā viss televīzijai izmantojamo frekvenču spektrs. Lai nodrošinātu ētera apraidi, reģionālajām televīzijām jānoslēdz līgums, kas paredz maksu vairāk kā 650 000 latu gadā. Tādu naudu nav iespējams nopelnīt, tādēļ jautājums par tālāku raidorganizāciju pastāvēšanu ir samilzis un jārisina nekavējoties, teikts vēstulē."Mēs nepiedāvājam savam skatītājam seriālus, sensācijas par dažādu "zvaigžņu" dzīvi un politiķu intrigas. Esam strādājuši pieticīgos apstākļos un rādījuši ēterā, kā dzīvo cilvēki pilsētās un laukos, devuši iespēju vietējiem uzņēmējiem, kam nav pa kabatai reklamēties lielajos medijos, stāstīt par sevi un savu darbu, snieguši informāciju par notiekošo pašvaldībā un nodrošinājuši tiešu komunikāciju. Tikai vietējā TV ēterā Latvijas lauku iedzīvotājs var redzēt sevi un savus kaimiņus, justies piederīgs savai dzīvesvietai, tātad arī savai valstij," teikts vēstulē."Iespējams, vietējo un reģionālo televīziju slēgšana neizraisīs masu mītiņus un protestus, bet nākotnē sekas var būt grūti prognozējamas," rakstīts vēstulē. "Esam pārliecināti, ka šo informatīvo, sociālo un lokālās kultūras funkciju nepildīs neviens elektroniskais medijs, jo tā nesola lielus ienākumus, bet gan ir pārliecības un misijas apziņas lieta, kā arī jauno žurnālistu, operatoru, režisoru, video inženieru kadru kalve."Lai 2011.gadā skatītājs varētu turpināt skatīties savas vietējās televīzijas raidījumus, vēstules autori aicina Saeimu steigšus atvērt Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu un noteikt, ka vietējie un reģionālie plašsaziņas līdzekļi var veikt savu televīzijas programmu zemes apraidi ciparu formātā ar saviem tehniskajiem līdzekļiem, iepriekš saskaņojot to ar Elektronisko sakaru direkciju. Deleģēt reģionālo un vietējo televīziju darbības nodrošināšanai sabiedriskā pasūtījuma raidlaiku un finansējumu, kas paredzēts komerciālajām televīzijām, palielinot no 15% (esošā EPL likuma norma) līdz 30%.Valdība tiek aicināta sagatavot izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, paredzot pārejas periodu no analogās uz digitālo apraidi līdz 2013.gadam. Pārejas periodā jānodrošina Latvijā ražoto nacionālo un reģionālo programmu pārraide virszemes ciparu formātā bezmaksas sociālajā pakā bez paaugstinātas apraides maksas.Vēstuli, kas adresēta Valsts prezidentam Valdim Zatleram, premjeram Valdim Dombrovskim, kultūras ministrei Sarmītei Ēelertei, un vairākām institūcijām, parakstījuši Vidzemes TV, Kurzemes Televīzijas, Ģimenes TV, Rēzeknes TV, Ogres TV, Jelgavas Televīzijas, Aizputes TV, Skrundas TV, Talsu TV, Vidusdaugavas televīzijas un Zemgales novada televīzijas pārstāvji. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas