Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Reģionu pilsētas cenšas būt draudzīgas ikvienam, kurš pārceļas no Pierīgas vai attīsta biznesu

Lai gan Rīgas mēra Nila Ušakova vēlme dalīt iedzīvotājus Rīgā deklarētajos un nedeklarētajos izraisījusi plašas diskusijas sabiedrībā, tomēr arī citu pilsētu mēri atbalsta iespēju ieviest tā saucamo pilsētnieka identifikācijas karti. Līdz šim par pilsētnieka identitātes kartes ieviešanu bija paziņojusi vienīgi Sigulda, bet nu zināms, ka tai pievienosies arī Rēzekne. Rēzeknieša karte tiks piešķirta tiem, kuri deklarējušies šajā pilsētā, trešdien raksta laikraksts Diena

Nav datu, vai saistībā ar to, ka galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem plānotas ievērojamas sabiedriskā transporta atlaides Rīgā, mazinājies citu lielāko Latvijas pilsētu iedzīvotāju skaits, viennozīmīgi teic Dienas aptaujātie pilsētu pašvaldību vadītāji, atzīstot, katra iedzīvotāja zaudējums nozīmē mazāku budžetu. Līdz šim Latvijas pašvaldību budžetu lielā mērā veido iedzīvotāju ienākuma nodoklis. "Tāpēc katrā pašvaldībā ir cīņa par iedzīvotājiem," atzīst Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs un stāsta, ka pēdējo četru mēnešu laikā no Tukuma izrakstījušies 119 cilvēku, kas esot divas reizes vairāk nekā iepriekšējos gadus. "2013. gadā budžets tikai iedzīvotāju skaita mazināšanās dēļ sarucis par 300-400 tūkstošiem latu," stāsta Šulcs. Savukārt Rēseknes mērs Aleksandrs Bartaševičs norāda, Rēzeknē nav novērota tendence, ka strauji samazinās iedzīvotāju skaits, bet atzīst, ka ik gadu budžetam ir tendence sarukt.

Par iedzīvotāju piesaisti domā arī Cēsīs. Pilsētas attīstības nodaļas vadītājs Pauls Irbins teic, ka Cēsis cenšas būt maksimāli draudzīgas ikvienam, kurš vēlas pārcelties uz šo pilsētu dzīvot vai sākt veidot biznesu. 

Savukārt Daugavpils pilsētas domes deputāti pieņēmuši lēmumu atbalstīt studentus, piešķirot pašvaldības stipendijas topošajiem mediķiem rezidentiem. Stipendijas mērķis ir piesaistīt jaunus darbiniekus Daugavpils medicīnas iestādēm. Daugavpils domes deputāts Reinis Joksts skaidro, ka situācija ar izglītotiem darbiniekiem Latgales reģionā ir ļoti smaga. 

Plašāk lasiet Ingas Patmalnieces rakstā Pilsētas cīnās par iedzīvotājiem trešdienas, 15.janvāra, laikraksta Diena 10.-11.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas