Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Rīgā vairs nepieprasīs noformēt tirdzniecības vietu pases

Rīgā turpmāk tiks mainīta ielu tirdzniecības vietas saskaņošanas kārtība, piemēram, vairs nebūs jānoformē tirdzniecības vietu pases, kā arī uzņēmējiem turpmāk būs jārēķinās ar precizētu tirdzniecības sortimenta preču klāstu ielu tirdzniecības vietās, bet Rīgas pilsētas būvvalde būs tiesīga izskatīt administratīvās lietas par attiecīgo saistošo noteikumu pārkāpumiem, paredz otrdien Rīgas domes pieņemtie saistošie noteikumi par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība.

Līdz ar šo noteikumu stāšanos spēkā spēku zaudē pašlaik spēkā esošie 108.saistošie noteikumi. Kā skaidro pašvaldībā, tie nenosaka kritērijus visu ielas tirdzniecības veidu vizuālajam risinājumam un novietojumam, esošie kritēriji esot nepilnīgi un neskaidri, kas apgrūtinot uzņēmējus izstrādāt atbilstošu dokumentāciju.

Jaunie saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tirdzniecības dalībnieks vai tirdzniecības organizators saskaņo ar pašvaldību tirdzniecības vietas iekārtošanu, ar pašvaldību saskaņojamos ielu tirdzniecības veidus un ielu tirdzniecības atļauju izsniegšanas kārtību, tirdzniecības dalībnieka un tirdzniecības organizatora pienākumus kārtības nodrošināšanai, tirdzniecības vietās realizējamo preču grupas, kārtību, kādā ar pašvaldību saskaņojama sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšana, nosacījumus pašvaldības izsniegtās ielu tirdzniecības vai tirdzniecības organizatora atļaujas darbības apturēšanai uz laiku, nosacījumus, kad tirdzniecības organizators ir tiesīgs noteikt tirdzniecības dalībniekam maksu par ielu tirdzniecības organizēšanas nodrošināšanu, ja ielu tirdzniecība tiek organizēta pašvaldības īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošajā nekustamajā īpašumā.

Jaunie noteikumi paredz, ka personai vairs nebūs jānoformē tirdzniecības vietas pase. Uzskatāms, ka iepriekš tas palielinājis birokrātisko slogu gan uzņēmējiem, gan pašvaldībai.

Noteikumi nosaka papildu prasības pastāvīgās ielu tirdzniecības vietas iekārtošanā Rīgas vēsturiskajā centrā, piemēram, vairs nebūs pieļaujami zemas kvalitātes standarta risinājumi, tirdzniecības aprīkojumā izmantojami latviskajās tradīcijās veidoti stilizēti dizaina risinājumi, piemēram, pūralādes, rati, salokāmi galdiņi, ažūri statīvi koka konstrukcijā, izmantojami kvalitatīvi dabiskie materiāli, piemēram, koks ar atklātu koka tekstūru, klūgu pinumi, metālkalumi, lins vai to kvalitatīva imitācija, būs pieļaujami tikai vieglas konstrukcijas saulessargi/lietussargi neitrālā, ar apkārtējās pilsētvidi saderīgā tonī, kā arī reklāmu uz saulessargiem/lietussargiem būs pieļaujams izvietot 30 centimetru platā joslā saulessarga/lietussarga apakšējā malā.

Noteikumi daudz detalizētāk nosaka pastāvīgās ielu tirdzniecības vietās realizējamo preču grupas, kas uzskaitītas noteikumu 66.punktā.

Ar noteikumiem tiek paredzētas tiesības Rīgas pilsētas izpilddirekcijām un būvvaldei izdot administratīvos aktus, kas uzliek adresātam pienākumu veikt noteiktas darbības saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai.

Pastāvīgās ielu tirdzniecības vietas, kas pašvaldībā ir saskaņotas līdz jauno noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir uzskatāmas par saskaņotām. Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietas projekts, kas iepriekš Rīgas būvvaldē saskaņots ar derīguma termiņu uz vairākiem gadiem, ir derīgs līdz būvvaldes saskaņojuma derīguma termiņa beigām, ja projektā nav jāveic izmaiņas atbilstoši Rīgas domes Satiksmes departamenta prasībām.

Tirdzniecības pases noformēšana fiziskai personai pašlaik ir maksas pakalpojums 9,96 eiro apmērā. Ņemot vērā, ka 2015.gadā tika noformētas aptuveni 800 tirdzniecības vietas pases, bet tikai 87 pases ir izsniegtas fiziskām personām, kas ir 866,52 eiro, būtiska ietekme uz pašvaldības budžetu līdz ar jauno noteikumu ieviešanu netiek plānota.

Noteikumi vēl būs jāsaskaņo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Tie stāsies spēkā pēc publicēšanas Latvijas Vēstnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas